Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Vlaanderen viert start van de World Choir Games

Morgen 30 oktober start de grootste internationale koorcompetitie ter wereld in Vlaanderen. Gaststeden Antwerpen en Gent zijn een week lang het toneel van de 11de editie van de World Choir Games. Elke twee jaar brengt dit zangfestival honderden koren uit alle uithoeken van de wereld samen. Dit jaar zijn de World Choir Games voor het eerst een hybride event. Meer dan 300 koren wereldwijd krijgen de kans om deel te nemen, ondanks de nog geldende coronabeperkingen. Via de Virtual Village kunnen koren vanuit het buitenland deelnemen aan tal van competities, ceremonies, galaconcerten en zelfs workshops.

Solsleutel

Sinds 2000 organiseert INTERKULTUR om de twee jaar de grootste internationale koorcompetitie ter wereld. In de afgelopen jaren mochten onder andere Bremen, Cincinnati en Tschwane zich al trotse gaststad noemen van de zogenaamde Olympische Spelen voor zangkoren. Voor de editie van dit jaar gaat die eer naar Vlaanderen.

Tussen 30 oktober en 7 november zul je in Antwerpen en Gent kunnen genieten van talloze koorcompetities, vriendschapsconcerten, ceremonies, galaconcerten en workshops. Koor&Stem vzw, de organisatie voor vocale muziek, is de trekker voor dit internationaal koorevenement, in samenwerking met INTERKULTUR.

De World Choir Games worden morgen plechtig geopend in het stadhuis van Gent. Later die avond vindt in Antwerp Expo de spectaculaire, officiële openingsceremonie  plaats. Volledig naar analogie met de Olympische vlam zal tijdens de ceremonie de Koorvlam zijn eindpunt bereiken na een 5 weken durende rondreis doorheen Vlaanderen. 

Innovatie troef op deze Spelen

Door de coronabeperkingen die wereldwijd nog gelden gaat het evenement voor het eerst in de geschiedenis van de World Choir Games in hybride vorm door. Toch krijgen internationale koren de kans om mee te genieten van en bij te dragen aan de World Choir Games, via  het online platform Virtual Village.

The Virtual Village is veel meer dan een virtuele plek waarop koren kunnen deelnemen aan de Virtual Competition en livestreams van onder andere  de officiële openingsceremonie kunnen volgen. Het  biedt ook heel wat content aan die de ervaring van zowel deelnemers als bezoekers een extra dimensie geeft. De gaststeden hebben toeristische content in 2D en 3D uitgewerkt voor de internationale zangers in de digitale Tourist Office, er verschijnen dagelijkse blogs en vlogs en zangers kunnen elkaar in een virtueel café ontmoeten. Met het Twin Choir Project worden koren die wél en koren die niet in Vlaanderen zijn, online in privésessies verbonden. Ontmoeten kan dus ook zo.

Maar daar blijft het niet bij. Gezien het ook ná de World Choir Games voor zangers en koren niet altijd even makkelijk zal zijn om met elkaar te zingen, ontwikkelde Koor&Stem in samenwerking met IMEC de Music Box. Daarmee zullen koren van over heel de wereld samen kunnen zingen zonder vertragingen en met optimale geluidskwaliteit. Vandaag de dag schieten de verschillende vergadersoftwares hierin tekort. 

Koorzangers

Inclusiviteit voorop

Samenhorigheid en solidariteit zitten in het DNA van de World Choir Games verweven. Deze editie gaat echter nog een stapje verder. Het doel is om de meest inclusieve Spelen te organiseren sinds het ontstaan van de World Choir Games. De Koorvlam passeerde de afgelopen 5 weken langs 31 koren in heel Vlaanderen, waarbij men bijzondere inspanningen deed om kansengroepen te betrekken bij het evenement. Zo werd met de caravan van Studio Koorvlam een bezoekje gebracht aan mensen met dementie, met fysieke beperkingen, bij mensen in armoede en een interreligieuze zanggroep. 

Bovendien wordt de kracht van de Virtual Village ingezet om de inclusiviteit van de Spelen naar een nog hoger niveau te tillen. Via de digitale Music Hall zullen de concerten te zien zijn in Vlaamse woonzorgcentra, opvangcentra, ziekenhuizen en zelfs gevangenissen. Zo krijgen minder mobiele doelgroepen de kans om mee te genieten van de unieke sfeer van dit evenement.

 

De World Choir Games zijn creatief, inclusief, internationaal, innovatief. Stuk voor stuk eigenschappen waar ook Vlaanderen voor gekend staat. 
Koorzangers

Betoverend aanbod

De verschillende evenementen van de World Choir Games zijn verspreid tussen gaststeden Antwerpen en Gent. Naast de competitieve onderdelen, de zogenaamde wedstrijdconcerten, zullen de bezoekers en deelnemers ook kunnen genieten van individuele coachings en evaluatieprestaties, workshops, galaconcerten, officiële ceremonies en nog veel meer. Weet je niet goed wat je van de World Choir Games moet verwachten? Laat je dan betoveren tijdens een van de 30 gratis vriendschapsconcerten. 

De tickets voor de competities, workshops, ceremonies en galaconcerten zijn te koop via de website van de World Choir Games, www.wcg2021.beDe Virtual Village is gratis toegankelijk op www.virtualvillage.be

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2021 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.