Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

VRT-aanbod voor Vlamingen in het buitenland vanaf 1 juli volledig digitaal

BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland), de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Vlaanderen en Nederland, gaat vanaf 1 juli 2021 verder met een volledig Nederlandse NPO-programmering. Vlaanderen kiest voor een digitaal aanbod via de platformen VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Deze beslissing is het gevolg van de nieuwe digitale strategie van de Vlaamse minister van Media.

Tv-studio

Welk aanbod voor Vlamingen?

Vanaf 1 juli biedt BVN alleen nog het beste van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor Nederlanders die in het buitenland wonen en verblijven. Dat betekent dat de programmering van BVN 100% Nederlands wordt. De zender blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet.

Vlaanderen kiest voor een digitaal aanbod via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-appsVlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli 2021 het VRT-aanbod via die platformen bekijken. Vanaf 1 mei communiceert de VRT hoe Vlamingen in het buitenland gebruik kunnen maken van VRT NU. Alle informatie is dan te vinden op de website van de VRT

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. De zender blijft in een belangrijk deel van de wereld via de satelliet beschikbaar en wereldwijd via www.bvn.tv en via de BVN-app. Vlamingen in Europa die toch via satelliet willen blijven kijken en luisteren, kunnen voor het volledige VRT radio- en tv-aanbod terecht bij TV Vlaanderen.

Meer details over de wijzigingen

Waarom deze beslissing?

Na een evaluatie in 2020 werd beslist om het samenwerkingsakkoord met BVN niet te verlengen. Door digitalisering en internationalisering verandert ons mediagebruik ongelofelijk snel. Net daarom moeten we partnerschappen uit het verleden kritisch tegen het licht durven te houden. De minister van Media beslist daarom om de overeenkomst met BVN niet te verlengen en te kiezen voor andere samenwerkingsvormen die meer aangepast zijn aan de noden van de huidige mediagebruikers. De minister wil in de toekomst sterk blijven samenwerken met Nederland, onder meer via de VRT. 

Het  aanbod voor Vlaamse expats en reizigers switcht van satelliet naar digitaal, de technologie van de toekomst die inspeelt op het mediagebruik van vandaag. Met de succesvolle digitale platformen van de VRT kan de Vlaming 'zijn VRT' optimaal meenemen naar het buitenland en on demand van het aanbod genieten.