Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultureelerfgoeddecreet: erkenning van een collectiebeherende organisatie (kwaliteitslabel)

Wat

Collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties, meer bepaald musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken, kunnen een kwaliteitslabel krijgen op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking.

Organisaties die aan de standaarden voldoen, krijgen een kwaliteitslabel. Het toont aan dat het cultureel erfgoed hier in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen. Het schept vertrouwen tegenover andere collectiebeherende organisaties, inhoudelijke partners (bv. schenkers, bruikleengevers, onderzoekers), erfgoedgemeenschappen, het publiek en financiële partners. Het geeft garanties naar de toekomst van het cultureel erfgoed.

Alleen een collectiebeherende organisatie met een kwaliteitslabel mag de naam 'erkend museum', 'erkende culturele archiefinstelling' of 'erkende erfgoedbibliotheek' dragen.

Collectiebeherende organisaties met een kwaliteitslabel worden opgenomen in het register van erkende collectiebeherende organisaties.

Wie kan aan­vra­gen

Collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties komen in aanmerking voor een kwaliteitslabel als zij de volgende functies evenwichtig uitoefenen:

  • herkennen en verzamelen
  • behouden en borgen
  • onderzoeken
  • presenteren en toeleiden
  • participeren

Erkenning van een collectiebeherende organisatie

Voorwaarden en indiendata