Overslaan en naar de inhoud gaan
Vragen en maatregelen JEUGD Vragen en maatregelen JEUGD

Vragen en maatregelen JEUGD

LAAT­STE UP­DA­TE: 30 OK­TO­BER 2020

De slechte cijfers hebben de voorbije weken gezorgd voor alsmaar strengere maatregelen vanuit de federale regering. Deze maatregelen overstijgen de richtlijnen van het huidige basisprotocol cultuur. Je vindt de federale maatregelen terug op www.info-coronavirus.be/nl.

Federale maatregelen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de indiening van je subsidiedossier of verslaggeving? Wat als je project of werking aangepast of geannuleerd wordt? Wat als je kadervormingscursussen niet kunnen doorgaan? Wat als de reservaties in je jeugdverblijfcentrum of hostel geannuleerd worden?

Check de veelgestelde vragen en antwoorden in de rubrieken hieronder.

Sectorspecifieke vragen

Jeugdorganisaties kunnen met sectorspecifieke vragen terecht bij hun steunpunt of belangenbehartiger. Ook onze jeugdcentra De Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos nemen noodgedwongen enkele maatregelen.

Specifieke maatregelen voor het jeugdwerk

Code rood voor het jeugdwerk

De minister van Jeugd en De Ambrassade beslisten om vanaf 23 oktober naar code rood te gaan voor heel het jeugdwerk. Welke activiteiten mogen wel of net niet doorgaan? Hoe zit het met bubbels? Wanneer moet er een mondmasker gedragen worden? Op al deze en nog veel andere vragen vind je het antwoord in het op de website van De Ambrassade.
 

Jeugdwerkregels en draaiboeken

Spelen is een recht voor kinderen en jongeren. Jeugdbewegingen, vakantieorganisaties, jeugdhuizen, speelpleinen, cultuureducatieve organisaties en vele andere vormen van jeugdwerk maken ook in dit uitzonderlijk jaar dat recht waar.  

Hoe organiseer je jeugdwerk in tijden van corona?
De Ambrassade, Bataljong, de minister van Jeugd, jeugdorganisaties en virologen stelden samen de volgende richtlijnen op:

  • Jeugdwerkregels: een set van verplichte regels voor alle georganiseerde activiteiten, aanbod, kampen, werkingen voor (en meestal door) kinderen en jongeren dit jaar. 
  • Draaiboek jeugdactiviteiten: een vertaling  van de jeugdwerkregels voor alle vormen van jeugdwerk, aanbod en jeugdactiviteiten, ook vergaderingen, voorbereidingen, weekends, kampen, activiteiten met overnachtingen, bijeenkomsten enz.  Het draaiboek maakt de jeugdwerkregels nog iets concreter. Er is een draaiboek per kleurencode.

Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen.

Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Bereikbaarheid medewerkers Departement Cultuur, Jeugd en Media

De medewerkers van het Departement CJM werken maximaal van thuis uit, maar zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar. Je vindt hun contactgegevens op de thematische pagina's. 

Daarnaast kan je het departement bereiken op het algemene telefoonnummer en e-mailadres: