Mobipunten

Een mobipunt is een herkenbare plek met een aanbod aan diverse, op elkaar afgestemde vervoermogelijkheden. Bij voorkeur wordt het mobipunt aangevuld met extra diensten en wordt het ruimtelijk optimaal georganiseerd. Het mobipunt heeft als doel de toegang tot en overstap tussen de vervoermiddelen (combimobiliteit) te faciliteren.

Elk knooppunt van vervoermogelijkheden, nabij voldoende vervoerpotentieel, komt in aanmerking als mobipunt, mits het beantwoordt aan de nodige prestatie-eisen in functie van de ruimtelijke context(PDF bestand opent in nieuw venster).

Er is bijvoorbeeld een halte voor het openbaar vervoer (het spoornet, kernnet, aanvullend net of vervoer op maat) en er zijn parkeermogelijkheden voor personenwagens en fietsen. Bovendien kunnen er deelauto's en deelfietsen aangeboden worden.

Beleidsvisie en implementatiekader

Mobiliteitscentrale

De mobiliteitscentrale helpt u bij het plannen van uw verplaatsing. Zo komt u te weten met welk vervoersmiddel u zich het best verplaatst en waar u moet overstappen.

Lees meer over de mobiliteitscentrale.

Goederenvervoer

Dezelfde concepten gelden voor het goederenvervoer. We spreken dan eerder over synchromodaliteit in plaats van combimobiliteit en van hubs in plaats van mobipunten.