Deze regel geldt alleen voor betalingen tussen handelaar en consument, en niet voor betalingen tussen consumenten onderlingen. Als u als particulier bijvoorbeeld uw wagen verkoopt aan een andere particulier, dan is er geen limiet op het gebruik van cash geld.

In de vastgoedsector is cash betalen helemaal verboden. Bij de verkoop van een huis of een stuk grond is geen enkele betaling in cash mogelijk: de betaling mag dus alleen per storting of per cheque gebeuren. Het cashverbod geldt voor iedereen: kopers, verkopers, particulieren en handelaars.

Een handelaar mag weigeren dat u met een ander betaalmiddel dan cash geld (debetkaart, kredietkaart, maaltijdcheques, …) betaalt. In de kleinhandel zijn eurobankbiljetten en euromunten de normale betaalwijze. Dat houdt in dat de andere betaalmiddelen door de verkoper geweigerd kunnen worden.

Tips

  • Laat u als klant nooit onder druk zetten om cash te betalen. Zeker niet als u de verkoper u allerlei beloftes doet als u bereid bent contant te betalen.
  • Vraag altijd een betalingsbewijs. Ook u riskeert een boete als de fiscus ontdekt dat u instemde met contante betalingen om zo bijvoorbeeld de verschuldigde btw-bijdrage te omzeilen. Bovendien kunt u zonder betalingsbewijs bij eventuele latere problemen niet aantonen dat u wel degelijk betaald hebt.

Deze en andere maatregelen maken deel uit van de strijd van de overheid tegen witwassen, fiscale fraude en de financiering van terrorisme(opent in nieuw venster). Van alles wat niet cash betaald wordt, bestaat immers een spoor.