Welke testen leiden tot een herstelcertificaat?
Herstelcertificaten worden enkel afgeleverd op basis van
- een positieve PCR-test waarvan het resultaat onderzocht werd in een Belgisch labo;
- een snelle antigeentest (RAT-test) afgenomen door een zorgverstrekker.
Er kunnen geen herstelcertificaten worden afgeleverd op basis van zelftesten (uitgevoerd door uzelf).
Bovendien moet de besmetting minder dan 180 dagen geleden vastgesteld zijn. Wetenschappers zijn het erover eens dat iemand na het doormaken van een acute COVID-infectie (aangetoond door een PCR-test) vanaf dan 180 dagen beschermd is tegen een nieuwe infectie.
Vanaf wanneer zal u het herstelcertificaat digitaal kunnen terugvinden?
Uw herstelcertificaat staat voor u klaar vanaf de 12de dag na de dag van de test.
Een voorbeeld: Jan Janssens laat op 1 november een PCR-test afnemen die positief is, op 2 november begint zijn herstelperiode te lopen en dit gedurende 11 dagen. Op 13 november (dag 12 na de test) krijgt hij zijn herstelcertificaat.
Certificaat opvragen via eHealth of Itsme
Heeft u een rijksregisternummer of een bis-nummer? Dan kunt u zich aanmelden met uw eID of uw geactiveerde digitale sleutels om uw certificaten op te vragen. Dit kan:
- in de CovidSafeBE-app(opent in nieuw venster) via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’
- op portaalsites zoals Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster), mijngezondheid.be(opent in nieuw venster), MyHealthViewer(opent in nieuw venster) of HelenaCare(opent in nieuw venster)
Certificaat opvragen via CTPC-code
Buitenlanders zonder rijksregisternummer of vaste woonplaats in België kunnen hun herstelcertificaat ook opvragen via de CTPC-code van de test en de 4 laatste cijfers van het mobiele telefoonnummer. Dit kan:
- in de de COVIDsafeBE app(opent in nieuw venster) via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ en vervolgens ‘Ik heb een CTPC of BE DCC code’
- op mijngezondheid.be onder de titel ‘Testresultaat en Certificaat via CTPC-code’(opent in nieuw venster)
Hoe lang is een herstelcertificaat geldig?
Om te reizen
Het certificaat bevat de datum van de vaststelling van besmetting. Hier wordt indien beschikbaar de datum van staalafname gebruikt, indien niet beschikbaar de datum van staalanalyse.
Binnen de EU worden COVID-certificaten op dit ogenblik niet gevraagd. Landen bepalen zelf hoe lang een herstelcertificaat geldig is. Bekijk de regels in het land van bestemming op de website van Buitenlandse Zaken(opent in nieuw venster).