Welke tests leiden tot een testcertificaat?

Een coronatest kan alleen een testcertificaat opleveren als het gaat over:

  • een klassieke PCR-test die afgenomen is door een zorgverstrekker (dokter, testcentrum) of laboratorium én die onderzocht is in een erkend Belgisch laboratorium
  • een snelle antigeentest (RAT-test) die afgenomen is door een zorgverstrekker (dokter, testcentrum of apotheek)

Het is niet mogelijk om een testcertificaat te bekomen op basis van een zelftest (die u bij zichzelf afneemt), of van een serologische test (bloedafname). Het testresultaat moet ook steeds door het labo of de apotheek geregistreerd worden in de Sciensano-databank die als unieke bron wordt gebruikt.

Vanaf wanneer is een testcertificaat opvraagbaar?

Hou er rekening mee dat tussen de testafname en het opmaken van uw testcertificaat een verwerkingstijd zit. Plan het moment van de testafname dus goed in functie van uw vertrek naar het buitenland.

Uw test doorloopt verschillende stappen voor een certificaat kan worden aangemaakt:

  • afname van het staal door de dokter, testcentrum, labo of apotheek
  • staal wordt opgestuurd naar het labo voor analyse / apotheek doet zelf de analyse
  • labo of apotheek stuurt het testresultaat door naar de Sciensano-databank
  • maximum 1,5 uur later verwerkt de certificatendatabank het resultaat tot een COVID-certificaat

Heeft u na 24 uur nog geen testcertificaat ontvangen, volg dan het stappenplan op de website van Sciensano(opent in nieuw venster) en neem desnoods contact op met uw testcentrum, dokter, labo of apotheek.

Van zodra de geldigheidstermijn van uw testcertificaat verstreken is, zult u het niet meer kunnen terugvinden om te downloaden.

Certificaat opvragen via eHealth of Itsme

Heeft u een rijksregisternummer of een bis-nummer? Dan kunt u zich aanmelden met uw eID of uw geactiveerde digitale sleutels om uw certificaten op te vragen. Dit kan:

Certificaat opvragen via CTPC-code

Buitenlanders zonder rijksregisternummer of vaste woonplaats in België kunnen hun testcertificaat ook opvragen via de CTPC-code van de test en de 4 laatste cijfers van het mobiele telefoonnummer. Dit kan:

Hoe lang is het testcertificaat geldig?

Om te reizen

Het certificaat bevat de datum van de afname van de test.

Voor reizen binnen de EU worden op dit ogenblik geen COVID-certificaten gebruikt. Andere landen bepalen de geldigheidsduur van een testcertificaat zelf. U bekijkt de regels in het land van bestemming op de website van Buitenlandse Zaken(opent in nieuw venster).

Zijn er kosten verbonden aan het testcertificaat?

Het certificaat op zich is gratis. De test die er aan vooraf gaat kan wel kosten met zich meebrengen. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien u ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.

Veelgestelde vragen