Voorwaarden

Covid Safe Ticket in Vlaanderen

Voor gebruik van COVID-certificaten als Covid Safe Ticket (CST) gelden deze regels:

  • voor vaccinatiecertificaten: volledige vaccinatie (u wordt als volledig gevaccineerd beschouwd 14 dagen na uw laatste prik van uw basisvaccinatie)
  • voor herstelcertificaten: positieve PCR-test tussen 11 en 180 dagen geleden
  • voor testcertificaten: negatieve PCR-test (NAAT-test) met staalafname maximum 48 uur geleden of negatieve RAT-test (snelle antigenentest) met staalafname maximum 24 uur geleden. In het geval van een testcertificaat is het certificaat geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het certificaat vervalt.

Het Covid Safe Ticket wordt in Vlaanderen gevraagd:

Covid Safe Ticket in andere regio’s

Sinds 15 oktober moet u in het Brussels Gewest een geldig Covid-certificaat hebben om bepaalde plaatsen of evenementen te kunnen bezoeken. Meer informatie vindt u op het Brussels informatieportaal over het coronavirus ((opent in nieuw venster)).

Informatie over het gebruik van het Covid Safe Ticket in Wallonië vindt u op de website van AVIQ ((opent in nieuw venster)) en op de website van de Duitstalige Gemeenschap ((opent in nieuw venster)).

Procedure

Zorg voor uw vertrek of bezoek voor een geldig Covid Safe Ticket

Heeft u nog geen geldig COVID-certificaat van herstel (11 tot 180 dagen na de positieve test) of vaccinatie (volledige vaccinatie + 2 weken)? U kunt vooraf zelf zorgen voor een testcertificaat dat bij toegang tot de plaats waar het Covid Safe Ticket (CST) gevraagd wordt nog geldig is (geldigheid van 48 uur vanaf staalafname).

U kunt uw Covid Safe Ticket steeds digitaal op zak hebben in de CovidSafeBE app of downloaden via de portaalsites mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)), myhealthviewer.be en mijnburgerprofiel.be ((opent in nieuw venster)) en uitprinten of digitaal bewaren. Vaccinatiecertificaten kunnen ook 24/7 per post besteld worden via het nummer 078 78 78 50 door uw rijksregisternummer in te geven in het keuzemenu.

Houd uw bewijs bij de hand en volg de regels die aangegeven worden op het evenement of in de zaak die u bezoekt met Covid Safe ticket

  • Houd bij uw bezoek aan de plaats waar het Covid Safe Ticket (CST) gevraagd wordt uw geldig COVID-certificaat EN uw identiteitskaart bij de hand. Zo kunt u bij controle steeds bewijzen dat u voldoet aan de toegangsvoorwaarden.
  • Vanaf 20 november geldt ook een mondmaskerplicht wanneer u een bezoek brengt aan een locatie waar het CST gevraagd wordt.

Houd u ook aan de aangegeven mondmaskerregels op weg naar en rond het evenement of de zaak die u bezoekt.

  • Bij een meerdaags evenement of dagelijks bezoek aan eenzelfde fitness of horecazaak zal u elke dag opnieuw een geldig certificaat moeten kunnen tonen. Een organisator kan er voor kiezen u een (extra) kleurbandje aan te doen dat het makkelijk maakt na te kijken of u voor een bepaalde dag nog een geldig COVID-certificaat heeft.

Wat meenemen

Neem uw geldig Covid Safe Ticket (CST) EN uw identiteitskaart mee (en eventueel het toegangsticket voor het evenement of de zaak die u bezoekt). U mag dit zowel op de COVIDsafe app als geprint op papier of als digitale pdf meenemen.

Wees ook steeds in het bezit van een mondmasker wanneer u een plaats bezoekt waar naast het CST ook een mondmasker moet gedragen worden.

Bedrag

Het COVID-certificaat is voor inwoners van België gratis te verkrijgen. Een test die leidt tot een testcertificaat kan wel een kost met zich meebrengen.

Uitzonderingen

  • Minderjarigen jonger dan 12 jaar en 2 maanden hebben geen Covid Safe Ticket (CST) nodig voor de toegang tot evenementen, dancings, discotheken en voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen waar het Covid Safe Ticket wordt gevraagd.
  • Minderjarigen jonger dan 16 jaar hebben geen Covid Safe Ticket nodig voor de toegang tot fitnesscentra en horeca-activiteiten.

Veelgestelde vragen