Richtlijnen en uitnodigingsbrief

2 weken voor het examen ontvangt u een e-mail met daarin een uitnodigingsbrief en een document met richtlijnen voor het toelatingsexamen. U kunt deze documenten (vanaf dat moment) ook online raadplegen: U kunt uw uitnodigingsbrief downloaden via het digitale platform ((opent in nieuw venster)). Meld u aan met uw e-mailadres en wachtwoord.

De richtlijnen bevatten alle belangrijke informatie voor uw deelname. Lees ze aandachtig zodat u goed voorbereid bent en weet hoe het examen zal verlopen.

Examenlocatie

Door de maatregelen tegen het coronavirus gaan de toelatingsexamens door op verschillende locaties, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

De organisatie van de toelatingsexamens bepaalt op welke locatie u examen moet afleggen. Op 15 juni 2022 verneemt elke ingeschreven deelnemer waar hij of zij het examen zal afleggen. In het digitaal platform ((opent in nieuw venster)) van de toelatingsexamens kunt u dan het adres van uw locatie terugvinden. U ziet de examenlocatie zodra u zich heeft aangemeld. Lees ook de extra info over de bereikbaarheid. Het adres staat ook op de uitnodigingsbrief. Op de dag van het examen moet u zich op die locatie aanmelden.

 • Als u bent ingeschreven voor het examen arts én het examen tandarts, kan de examenlocatie verschillen.
 • U kunt niet op een andere locatie deelnemen of van locatie wisselen (met een andere deelnemer).
 • U kunt geen examen afleggen in uw eigen school.

Benodigdheden

Zelf mee te nemen

 • Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort
 • Uw uitnodigingsbrief op papier
 • Lunchpakket en voldoende drinken
 • Eigen oordoppen als u dat wenst

Inhoud van het examen

De toelatingsexamens arts en tandarts zijn digitale examens.

Onderdelen

De examens bestaan uit 2 onderdelen:

 1. Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW)

Dit examenonderdeel peilt naar uw kennis en inzicht in de wetenschappen, toegespitst op de vakken biologie, fysica, chemie en wiskunde. U krijgt tien vragen per vak en dus in totaal 40 vragen voor KIW. Het examen test voornamelijk uw inzicht.

 1. Generieke competenties (GC)

Dit examenonderdeel peilt naar algemene competenties die voor een toekomstige arts of tandarts belangrijk zijn. Het bestaat uit 2 toetsen:

 • De CLEAR-toets: CLEAR staat voor Conflicthantering, Luistervaardigheid, Empathie, Aandacht, Reflectie en Respect. Het toetst uw communicatieve competenties. U krijgt 15 vragen.
 • De VAARDIG-toets: VAARDIG staat voor Verbinden, AnAlyseren, ReDeneren, InteGreren. U krijgt vragen over een korte wetenschappelijke tekst met bijhorende figuren over een gezondheidsthema. U krijgt 25 vragen.

Beoordeling

Alle vragen zijn meerkeuzevragen. Lees elke vraag aandachtig en volg de instructies nauwkeurig. U krijgt 4 antwoordmogelijkheden per vraag. Slechts 1 antwoord is juist. De examencommissie past een giscorrectie toe.