De kandidaten moeten hun kandidatenlijst tijdig samenstellen en indienen. Op een lijst moeten evenveel vrouwen als mannen voorgedragen worden. Bij een oneven aantal kandidaten mag er maximaal 1 mannelijke of vrouwelijke kandidaat meer op de lijst staan.
De partijen, lijsten, kandidaten en derden die voor hen propaganda voeren, moeten ook rekening houdende met de beperkingen voor verkiezingsuitgaven en campagnes.
Meer informatie over de kandidaatstelling, lijstvorming, kiescampagnes en de aanwijzing van verkozenen vindt u
- voor de federale, regionale en Europese verkiezingen op de website van de federale Directie Verkiezingen.(opent in nieuw venster)
- voor de lokale verkiezingen op de website Vlaanderenkiest.be(opent in nieuw venster).
Veelgestelde vragen
Om op een lijst te staan en als kandidaat deel te nemen aan verkiezingen moet u aan de volgende verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoen:
- U moet de minimumleeftijd hebben op de dag van de verkiezingen:
- Europese verkiezingen: 21 jaar of ouder
- alle andere verkiezingen: 18 jaar of ouder.
- U moet tijdig ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente van de betrokken kieskring.
- U mag niet ontzet zijn uit het kiesrecht noch uit het recht om verkozen te worden.
Ook uw nationaliteit is van belang:
- Belgen mogen zich kandidaat stellen voor alle verkiezingen.
- Niet-Belgen afkomstig uit een lidstaat van de Europese Unie(opent in nieuw venster) mogen als kandidaat enkel deelnemen aan verkiezingen voor:
- het Europees Parlement
- een gemeenteraad, stadsdistrictsraad (Antwerpen) of OCMW-raad.
- Inwoners afkomstig buiten de Europese Unie(opent in nieuw venster) mogen zich niet kandidaat stellen.
Bepaalde beroepscategorieën zijn uitgesloten van deelname aan verkiezingen (bv. politieambtenaren en militairen). Als u personeelslid bent van een bestuur, dan mag u zich wel kandidaat stellen voor dat bestuur. Maar als u verkozen wordt en u wilt uw mandaat opnemen, dan moet u uw job opgeven.
Meer info
Op de website Verkiezingen.fgov.be vindt u meer informatie voor kandidaten voor de federale, regionale en Europese verkiezingen(opent in nieuw venster).
Op de website Vlaanderenkiest.be vindt u informatie voor kandidaten voor de lokale en provinciale verkiezingen van 14 oktober 2018(opent in nieuw venster).
Als u kandidaat wilt zijn bij verkiezingen, dan moet u worden voorgedragen. De voordracht gebeurt met een voordrachtsakte(opent in nieuw venster). Dit is een officieel formulier met:
- de naam van de partij
- de namen van de kandidaten met hun handtekening
- en de handtekeningen van zij die de lijst voordragen.
Die handtekeningen moeten de kandidaten verzamelen bij aftredende leden van de aflopende legislatuur of bij kiezers.
Bijvoorbeeld voor de verkiezing van het Vlaams Parlement kunt u worden voorgedragen door:
- ofwel twee aftredende leden van het Vlaams Parlement (dat niet noodzakelijk moet behoren tot de partij of de groep die wordt voorgedragen)
- ofwel door een aantal kiezers in uw kieskring. Het aantal varieert naargelang de grootte van de kieskring (400 of 500 kiezers).
Let wel op:
- Een kiezer mag maar één kandidatenlijst ondertekenen.
- Als kandidaat kunt u uiteraard maar voor één partij op de lijst staan.
- De voordrachtsakte moet tijdig worden ingediend bij het hoofdbureau van de kieskring. Voor de komende verkiezingen is dat op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2019.
Meer info
Op de website Verkiezingen.fgov.be vindt u meer informatie over de kandidaatstelling voor de federale, regionale en Europese verkiezingen(opent in nieuw venster).
Op de website Vlaanderenkiest.be vindt u meer informatie voor kandidaten voor de lokale en provinciale verkiezingen van 14 oktober 2018(opent in nieuw venster).
Een politieke partij is een vereniging van personen die staan voor bepaalde politieke doelstellingen die ze willen bereiken door zich verkiesbaar te stellen bij verkiezingen. Om een nieuwe politieke partij op te richten zijn er geen bijzondere voorwaarden, noch beperkingen.
U kunt een politieke partij oprichten:
- als feitelijke vereniging, een vereniging zonder formele juridische vorm
- als rechtspersoon met een juridische vorm, bv. als vzw.
Als rechtspersoon moet u de regels volgens die gelden voor de gekozen juridische vorm. Op de website van de Federale overheidsdienst Justitie vindt u een brochure met de reglementering voor vzw's(opent in nieuw venster).
Meer informatie over partijvorming, lijstvorming, kandidaatstelling en kiescampagnes(opent in nieuw venster) vindt u op Verkiezingen.fgov.be.
Niet-Belg en EU-onderdaan
De niet-Belgische burgers van de Europese Unie(opent in nieuw venster) kunnen kandidaat zijn voor de volgende verkiezingen:
- de gemeenteraadsverkiezingen
- de stadsdistrictsraadsverkiezingen in stad Antwerpen
- de rechtstreekse OCMW-raadsverkiezingen in de zes Vlaamse randgemeenten rond Brussel en in Voeren.
Zij kunnen echter geen kandidaat zijn voor de provincieraadsverkiezingen.
Niet-Belg van buiten de Europese Unie
De niet-Belgische burgers van buiten de Europese Unie(opent in nieuw venster) kunnen geen kandidaat zijn voor de lokale verkiezingen.
Contact
Dienst Verkiezingen
- Adres
Dienst Verkiezingen
Federale Overheidsdienst Binnenlandse ZakenPark Atrium
Koloniënstraat 11, 1000 Brussel, België
Routeplanner opent in nieuw venster