Gedaan met laden. U bevindt zich op: Genomineerden ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’ zijn bekend Mobiliteit en Openbare Werken

Genomineerden ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’ zijn bekend

Nieuwsbericht
4 juli 2024

Nazareth, Moorslede, Bilzen, Ieper, Wevelgem, Mechelen, Brugge en Hasselt zijn genomineerd voor de prijs Meer Mobiele Gemeente/Stad. Met deze vakjuryprijs beloont Vlaanderen lokale besturen die inspanningen leveren om toegankelijke mobiliteit in hun stad of gemeente te verhogen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de themadag op 21 november in Brussel. In 2022 wonnen Gent, Wevelgem en Koekelare de vakjuryprijs.

De tweejaarlijkse prijs voor ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’ kadert binnen het Masterplan Toegankelijkheid. Dat is een actieplan om de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijk te maken en past in de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie van Hoppin. De vakjuryprijs en themadag zijn een initiatief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), de VVSG, De Lijn en Inter - Toegankelijk Vlaanderen.

Drie winnaars

Tot 10 juni konden lokale besturen zich kandidaat stellen voor de tweejaarlijkse prijs Meer Mobiele Gemeente/Stad. Daaruit werden een aantal steden en gemeenten geselecteerd per categorie. De genomineerden zijn:

  • In de categorie kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners): Nazareth en Moorslede.
  • In de categorie middelgrote gemeenten (tussen 20.000 en 50.000 inwoners): Bilzen, Ieper en Wevelgem.
  • In de categorie grote gemeenten en steden (meer dan 50.000 inwoners): Brugge, Hasselt en Mechelen.

In elke categorie wordt één winnaar aangeduid. Die stad of gemeente wint een budget van 50.000 euro om te besteden aan een project rond toegankelijke mobiliteit. De drie winnaars worden bekendgemaakt op de themadag op 21 november.

Themadag ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’

De tweede themadag rond toegankelijke mobiliteit vindt plaats op 21 november 2024 in het gloednieuwe Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel. Tijdens de themadag kunnen steden en gemeenten zich informeren en inspireren rond het Masterplan Toegankelijkheid en concrete realisaties van lokale besturen.

Alle genomineerden zullen op de themadag ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’ hun dossier voorstellen. Daarin komen vier onderdelen aan bod:

  • hun visie en beleid rond de toegankelijkheid van mobiliteitsoplossingen
  • hun aanpak en realisatie van toegankelijke haltes en Hoppinpunten
  • inspirerende initiatieven rond toegankelijke mobiliteit
  • een concreet projectvoorstel waarin ze aantonen waarvoor ze het prijzengeld willen inzetten.

Schrijf u vanaf 2 september in voor de themadag

Vanaf 2 september kunnen steden en gemeenten zich inschrijven voor de themadag ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’.

Meer informatie

Meer info over de themadag en de vakjuryprijs Meer Mobiele Gemeente/Stad: