Ze wonnen de prijs met een paper genaamd Preliminary results of acoustic emission monitoring of a corroded post-tensioned concrete bridge(opent in nieuw venster). De studie bevat de resultaten van de monitoring van de W20 brug in Grimbergen via de innovatieve techniek ‘akoestische emissie’. De actieve corrosie in het staal van de brug zendt ultrasone golven uit (de ‘akoestische emissie’) die geregistreerd worden via sensoren. Op basis hiervan worden de locatie en mate van corrosie in het staal berekend. De resultaten van de studie zijn veelbelovend op vlak van de bruikbaarheid van akoestische emissie als techniek voor niet-destructief onderzoek.
Bart Verbeke werkt voor de afdeling Expertise Beton en Staal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Samen met zijn collega’s ondersteunde hij de onderzoekers van de KU Leuven bij dit innovatieve onderzoek.
In september wordt de techniek tweede maal toegepast op dezelfde brug. Deze keer gecombineerd met een extensief onderzoek met verschillende soorten glasvezels, in een samenwerking tussen de KU Leuven, DMOW en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).