Belangrijkste elementen van de hervorming

  • De hervorming van de oldtimerkeuring is in eerste instantie bedoeld om een duidelijk kader te creëren waarin helder wordt welke verbouwingen als veilig kunnen worden beschouwd.
  • Deze hervorming introduceert het oldtimerverslag dat de eigenaars van oldtimers meer zekerheid zal bieden over aanpassingen aan het voertuig. Het keuringscentrum neemt de verbouwingen die als veilig kunnen beschouwd worden op in het verslag. Het verslag maakt deel uit van het keuringsbewijs.
  • Een andere nieuwigheid is de vrijstelling van de periodieke keuring voor voertuigen ouder dan 1 januari 1926, omdat dergelijke voertuigen vaak cultureel erfgoed zijn, in uitstekende staat vertoeven en sporadisch op de openbare weg komen.
  • Voertuigen onder O-plaat van voor 15 juni 1968 genieten een vrijstelling voor het aanleveren van attesten als de verbouwingen dateren van voor 20 mei 2018 .
  • Dit besluit voorziet ook een procedure om de datum van eerste indienststelling te wijzigen als de oldtimer recenter gebouwd is of zwaar verbouwd werd. Het doel daarvan is de kopers van dergelijke oldtimers beter te beschermen.

Over de oldtimerkeuring

Oldtimers worden sinds mei 2018 onderworpen aan een periodieke keuring zoals opgelegd door de Europese richtlijn 2014/45/EU. Voordien werden oldtimervoertuigen slechts eenmalig, voor de inschrijving onder een O-kentekenplaat, aan een technische keuring onderworpen. In Vlaanderen zijn ruim 115.000 oldtimers ingeschreven en worden jaarlijks 35.000 oldtimers gekeurd. Die keuring vindt plaats in alle Vlaamse keuringscentra. Het statuut van oldtimer kan bekomen worden als het voertuig minstens 25 jaar oud is. Sommige Vlaamse oldtimers zijn meer dan 100 jaar oud en maken samen met een deel van de overige oldtimers deel uit van ons erfgoed.

Volgende stappen

De komende maanden worden de oldtimerinstructies voor de technische keuring in de finale vorm gegoten in samenspraak met de erkende keuringsinstellingen en enkele oldtimerverenigingen. De nieuwe oldtimerinstructie zal vanaf 1 november 2022 van toepassing zijn in de Vlaamse keuringscentra.