Uitstelgedrag zorgt voor drukte

Het terugkommoment is een verplichte opleiding die beginnende bestuurders moeten volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B. Door de tijdelijke sluiting omwille van corona heeft een groot deel van de beginnende bestuurders extra tijd gekregen om hun afspraak in te plannen. Zij kunnen het terugkommoment nog tot en met 30 september 2021 volgen. Er is momenteel al enkele maanden een inhaalbeweging bezig bij de erkende instellingen van het terugkommoment.

In totaal moeten nog ongeveer 20.000 beginnende bestuurders het terugkommoment volgen in de periode juni – eind september. Veel mensen wachten blijkbaar tot het allerlaatste moment om zich in te schrijven. Door dat uitstelgedrag zal het de komende maanden extra druk zijn. Daarom roept de Vlaamse overheid op om niet tot het laatste moment te wachten en tijdig uw afspraak te plannen. Zo vermijdt u een onnodige toeslag of boete.

Controleer uw termijn via Mijn Burgerprofiel

U kunt uw eigen termijn altijd controleren via Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)). Dat is de online profielpagina met uw persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn. Uw termijn wordt daar zichtbaar wanneer u uw definitief rijbewijs ongeveer 5 maanden op zak hebt.

Alle informatie over het terugkommoment vindt u op vlaanderen.be/terugkommoment.