Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vernieuwde TCO-tool voor milieuvriendelijke voertuigen Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Vernieuwde TCO-tool voor milieuvriendelijke voertuigen

Nieuwsbericht
6 maart 2023

De TCO-tool milieuvriendelijke voertuigen(opent in nieuw venster) heeft een grondige update gekregen. Met die tool kunt u de totale kost van eigenaarschap (‘total costs of ownership’ of TCO) van een milieuvriendelijke wagen berekenen en vergelijken met die van een wagen met verbrandingsmotor.

Wat is nieuw?

  • Er werd een volledig nieuwe categorie toegevoegd aan de tool: lichte vrachtvoertuigen (N1). Vanaf nu kunnen dus ook de totale kosten van dat type voertuigen vergeleken worden.
  • De dataset van beschikbare milieuvriendelijke modellen werd grondig uitgebreid. Er werden heel wat nieuwe wagens toegevoegd. Voor elk milieuvriendelijk model werd een gelijkaardig model met verbrandingsmotor toegevoegd. Daarnaast werden de specificaties en de prijszetting van die wagens geactualiseerd.
  • Ten slotte werd bij deze update rekening gehouden met de energieprijzen, inflatie en de vernieuwde fiscaliteit.

Handige functionaliteiten

Daarnaast heeft de tool nog verschillende handige functionaliteiten. U hebt de mogelijkheid om een milieuvriendelijke wagen te vergelijken met een wagen met verbrandingsmotor of een andere milieuvriendelijke wagen. U kunt er ook voor kiezen om twee identieke elektrische wagens met elkaar te vergelijken en te variëren in de verschillende mogelijke parameters zoals jaarlijkse kilometers, gebruiksduur, gemiddeld verbruik en de laadmix.