Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderen versterkt de Europese dialoog rond een geharmoniseerde introductie van geconnecteerde en geautomatiseerde voertuigen Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaanderen versterkt de Europese dialoog rond een geharmoniseerde introductie van geconnecteerde en geautomatiseerde voertuigen

Nieuwsbericht
20 juni 2024

Het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken organiseerde op 18 en 19 juni 2024 in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU de achtste editie van de High-Level Dialogue on Connected and Automated Driving. Het evenement bracht vertegenwoordigers van de lidstaten, de Europese Commissie, onderzoeksinstellingen, sectororganisaties en industrie samen. 

Op de eerste dag konden een honderdtal aanwezigen kennis delen en discussiëren over de introductie van geconnecteerde, coöperatieve en autonome voertuigen op de weg en in ons bredere mobiliteitssysteem. Welke stappen zijn o.a. prioritair om dat mogelijk te maken op het vlak van wetgeving, verkeersveiligheid en grensoverschrijdende projecten? Er werd ook specifiek gefocust op de uitdagingen voor de introductie van gedeeld autonoom vervoer, de rol van de overheid daarbij en het bewaken van de maatschappelijke voordelen die die toepassingen kunnen hebben.

Op 19 juni werden de zogenaamde Joint Commitments en Call for Action (in het Engels) ondertekend namens het Belgische voorzitterschap en overhandigd aan de Europese Commissie. Dit document werd gesteund door alle aanwezige lidstaten en bevat een opsomming van elementen waarbij de lidstaten versterkt zullen samenwerken in de toekomst, alsook een oproep aan de volgende Europese Commissie en industrie om verder in te zetten en te blijven samenwerken aan een succesvolle, veilige, efficiënte en positieve integratie van autonoom rijden.

Daarnaast werd ook naar de toekomst gekeken. Nederland lichtte zijn initiatief tot de oprichting van het European Forum for Automated Transport toe, waarnaar ook in de Joint Commitments wordt verwezen. Verschillende stakeholders konden daarna toelichten hoe zij de volgende stappen in het proces zien, wat essentieel is en hoe we samen de volgende stappen kunnen zetten. De Europese Commissie sloot uiteindelijk het evenement af met een toelichting van hun aanpak en beleid rond dit thema.

Foto's en aftermovie

Meer info, de foto’s en aftermovie van het evenement vindt u op de webpagina van de High-Level Dialogue (in het Engels). De presentaties en een uitgebreider verslag worden later gedeeld.