Gedaan met laden. U bevindt zich op: 4 juni 2024 - Vervoerregio Mechelen breidt aanbod deelfietsen fors uit Persberichten

4 juni 2024 - Vervoerregio Mechelen breidt aanbod deelfietsen fors uit

Persbericht - 4 juni 2024 - Vervoerregio Mechelen rolt een uitgebreid netwerk van deelfietsen uit. Vanaf 4 juni staan er 360 deelfietsen op 101 locaties zoals belangrijke openbaarvervoerknooppunten, Hoppinpunten,  trekpleisters en andere strategische plekken.

“Deelmobiliteit is de toekomst en speelt een belangrijke rol in Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit die inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer voor iedereen. Daar spelen we met de vervoerregio graag op in, met hulp van streekintercommunale IGEMO en Donkey Republic”, zegt de politiek voorzitter van de vervoerregio Mechelen.

Voor de uitrol van deelfietsen krijgen de 15 vervoerregio’s in Vlaanderen subsidies van de Vlaamse overheid. Elke vervoerregio stelt een penhouder aan om een opdracht uit te schrijven en een leverancier aan te stellen. Vervoerregio Mechelen heeft streekintercommunale IGEMO aangesteld als penhouder. Donkey Republic werd gekozen als leverancier.

Hoe gebruik je een Donkey Republic-deelfiets?

Donkey Republic biedt wereldwijd in veel steden en regio’s deelfietsen aan. In Vlaanderen kan je zonder problemen o.a. van het Waasland via regio Rivierenland tot in Antwerpen fietsen met dezelfde herkenbare feloranje fiets. Via een handige en overzichtelijke app op je telefoon kan je gemakkelijk de beschikbare fietsen, zowel gewone (177) als elektrische (183), in de buurt vinden, goedkoop ontlenen en ontgrendelen voor jouw verplaatsing. Een ritje met een gewone fiets maak je al vanaf 1,8 euro. Een elektrisch exemplaar huur je vanaf 3 euro. Voor regelmatige gebruikers zijn er lagere tarieven beschikbaar. Na gebruik van de fiets stal je ze opnieuw in een van de verzamelpunten in de buurt. De deelfiets hoeft dus niet terug naar dezelfde locatie dankzij het ‘back-to-many’-systeem waardoor de flexibiliteit voor de gebruiker heel hoog is.

Deelfietsen in alle 12 lokale besturen in vervoerregio Mechelen

Met de lancering zijn er deelfietsen te vinden in Berlaar, Bonheiden, Boortmeerbeek (Vlaams-Brabant), Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Kapelle-op-den-Bos (Vlaams-Brabant), Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. “Onze regio wordt bestempeld als het economisch hart van Vlaanderen”, zegt de burgemeester van Puurs-Sint-Amands en voorzitter van het burgemeestersoverleg in de regio. “Maar daar horen ook uitdagingen bij, zeker op vlak van mobiliteit. Door in onze regio in te zetten op deelfietsen, bieden we groene en betaalbare alternatieven om je duurzaam te verplaatsen. Je kunt de deelfietsen via Hoppinpunten ook combineren met andere vervoermiddelen.”

Hoppin

Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer voor iedereen door het aanleggen van mobiliteitsknooppunten. Vraag en aanbod worden beter op elkaar afgestemd met de aanwezigheid van deelfietsen, deelwagens en aansluitingen van openbaar vervoer met bus, trein of tram. Die Vlaamse visie zet zich ook om in concrete steun. Dankzij subsidies van Vlaanderen krijgen vervoerregio’s de slagkracht om deelfietsen uit te rollen of verder uit te breiden. “Met de uitrol van deelfietsen in de regio Mechelen maken we de modal shift tastbaar die we met Vlaanderen willen realiseren”, zegt de Vlaams Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. “De lancering van dit deelfietsennetwerk is een perfect voorbeeld van hoe we kunnen bijdragen aan een duurzamere en groenere toekomst. Door de toegankelijkheid van deelmobiliteit te vergroten, maken we het eenvoudiger voor mensen om te kiezen voor milieuvriendelijke vervoersopties”, voegt de minister eraan toe.

Over vervoerregio Mechelen

Vervoerregio Mechelen bestaat uit 12 gemeenten en telt ruim 300.000 inwoners. De vervoerregio’s werden in 2019 opgericht om mobiliteitsuitdagingen vanuit een ruime, regionale benadering aan te pakken, over de stads- of gemeentegrenzen heen. De oprichting kadert binnen Hoppin, de nieuwe Vlaamse visie op mobiliteit. Vervoerregio Mechelen bestaat uit een twaalftal diverse gemeenten rond de centrumstad Mechelen. Van pittoreske dorpjes tot een bruisende cultuurstad en alles daartussen.

Meer informatie op: www.vervoerregiomechelen.be.

Over IGEMO

Als vereniging van lokale besturen, ontwikkelt IGEMO heel wat diensten en projecten voor lokale besturen en hun inwoners. De laatste jaren groeide IGEMO uit tot het regionaal samenwerkingsverband van regio ‘Rivierenland’. Samen met hun gemeenten pakken ze uitdagingen en ambities van bovenlokaal belang aan.

Meer informatie op: www.igemo.be(opent in nieuw venster).

Over Donkey Republic

Donkey Republic is een toonaangevende leverancier van end-to-end fietsdeeloplossingen. Ze bestaan sinds 2016 en je vindt ze al in 14 Europese landen, waaronder ook België. Donkey Republic heeft als visie om het leven in de stad voor iedereen beter te maken met betaalbare en verantwoorde fietsdeling.

Meer informatie op: www.donkey.bike(opent in nieuw venster).

Hoppin: een initiatief van de Vlaamse overheid

Met Hoppin stimuleert Vlaanderen de modal shift: de overstap van de wagen als belangrijkste vervoermiddel naar meer duurzame mobiliteit zoals stappen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer, of een combinatie daarvan. Vlaanderen investeert daarom in veilige (fiets)infrastructuur en in Hoppinpunten waar de reiziger vlot van het ene op het andere vervoermiddel overstapt. Zo wil Vlaanderen een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen zoals luchtvervuiling en files, en inzetten op de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze steden en gemeenten.

Meer informatie op: www.hoppin.be(opent in nieuw venster).