Gedaan met laden. U bevindt zich op: 5 juli 2024 - Eerste van 96 Hoppin-deelwagens officieel ingereden aan Hoppinpunt Kemmel-Dorp Persberichten

5 juli 2024 - Eerste van 96 Hoppin-deelwagens officieel ingereden aan Hoppinpunt Kemmel-Dorp

Persbericht - 5 juli 2024 - Aan het Hoppinpunt ‘Kemmel Dorp’ werd vrijdag de eerste van 96 Hoppin-deelwagens in gebruik genomen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, staat in voor de uitrol van de vloot deelwagens voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. “Zo worden 51 Hoppinpunten uitgerust met minstens 1 deelwagen”, zegt Peter Roose, politiek voorzitter van de Vervoerregio Westhoek en burgemeester van Veurne.

Het aanbod aan deelmobiliteit voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek breidt fors uit. “De kans is groot dat er binnenkort in jouw buurt een deelauto van Claus2you verschijnt in het straatbeeld”, vult Peter Roose aan. “De conventionele deelwagens – zoals hier in Kemmel – worden al in juli geplaatst. De overige 65 elektrische deelwagens volgen eind 2024.”

In zee met Claus2you uit West-Vlaanderen

Na zorgvuldige evaluatie werd de gunning voor exploitatie toegekend aan Claus2you dat werd opgericht in 2021 door Thomas Colpaert en de zussen Eva en Elis Claus. “We zijn begonnen met drie deelwagens in Ieper”, zegt Thomas Colpaert. “Door de recente gunning en een vlootuitbreiding tot 150 wagens, is Claus2you vandaag de grootste aanbieder van deelwagens in West-Vlaanderen.”

“Om de voordelen van autodelen nog meer onder de aandacht te brengen, kan Claus2you rekenen op de steun van de West-Vlaamse Silke Thorrez (bekend als Anke uit de populaire serie Nonkels). Zij gaat de uitdaging aan om haar eigen wagen een jaar lang zoveel mogelijk langs de kant te laten staan en in plaats daarvan gebruik te maken van een deelwagen voor verplaatsingen waar een wagen noodzakelijk is.”

Het autodeelplatform van Claus Mobility is toegankelijk voor particulieren en bedrijven. Na registratie op het platform kan je een wagen reserveren. Dat kan vanaf € 3,49/uur en € 0,29/km via de Claus2you app. Bij Claus2you moet je geen abonnementskosten betalen. Je plaatst een tegoed op je app en betaalt enkel voor de duur en de afstand van je rit. Verzekering en brandstof zijn inbegrepen.

Eén systeem in vier regio’s

Het organiseren en uitrollen van deelmobiliteit ligt in handen van de vervoerregio’s. Ze ontvangen voor de uitrol van de deelwagens aan Hoppinpunten subsidies van de Vlaamse overheid. “De 4 vervoerregio’s beslisten om deze opdracht toe te vertrouwen aan WVI”, zegt Peter Roose. “Zo kunnen we nu voor de vier regio’s samen één systeem in de markt zetten ten voordele van de gebruikers.”

In sommige steden en gemeenten komende de bijkomende deelauto’s bovenop het aanbod dat al enkele jaren bestaat zoals in Heuvelland. Op andere plaatsen zijn de Hoppin-deelauto’s de eerste deelauto’s in de gemeente zoals in Lo-Reninge of Alveringem.

“Deelwagens zijn belangrijk voor plattelandsgemeenten”, zegt Wieland De Meyer, burgemeester van Heuvelland. “Ze zijn niet alleen een belangrijke aanvulling op het aanbod van De Lijn. We bieden op deze manier ook een goed alternatief voor de tweede wagen van vele gezinnen.”

WVI ondersteunt Hoppin

“Met de aankoopcentrale voor deelwagens komen we tegemoet aan de vraag van de vervoerregio’s om bijna honderd deelwagens uit te rollen in de vier vervoerregio’s”, besluit Geert Sanders, algemeen directeur van WVI. “Bovendien biedt deze aankoopcentrale ook de nodige flexibiliteit aan de vervoerregio’s en de lokale besturen om gedurende de looptijd van het raamcontract (tot eind 2028) nog extra conventionele of elektrische deelwagens uit te rollen aan (andere) Hoppinpunten.”

Meer info?

Het overzicht van de geplande deelwagens vind je op de website van de vervoerregio’s of via Hoppin.be(opent in nieuw venster) Daar kan je per gemeente het mobiliteitsaanbod op Hoppinpunten (in ontwikkeling) opzoeken.

Meer informatie over de verschillende vervoerregio’s vind je op

Meer informatie over basisbereikbaarheid en Hoppin vind je op www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid en www.hoppin.be(opent in nieuw venster).