Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inspiratiedag Levenslang Leren Agenda voor het Departement Werk en Sociale Economie

Inspiratiedag Levenslang Leren

Studiedag
Afgelopen

Op dinsdag 25 oktober 2022 organiseerde het Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen – in opdracht van het Partnerschap Levenslang Leren - zijn eerste inspiratiedag. Als ambassadeur van een lerend Vlaanderen kon u uiteraard niet ontbreken. Met maar liefst 350 deelnemers staan we nu opnieuw een stapje dichter bij een lerend Vlaanderen.

Datum
25 oktober 2022
Tijdstip
09:00 tot 17:30
Inschrijven tot en met
12 oktober 2022
Dit evenement is afgelopen.

Herbeleef de Inspiratiedag Levenslang Leren

Fatma Taspinar trapte de eerste editie van de Inspiratiedag Levenslang Leren af en riep het publiek op om eens 5 minuten simpelweg met je buur in gesprek te gaan. Een uitgelezen kans tot netwerking.

Nadien bracht Ans De Vos (Antwerp Management School en voorzitster van het Partnerschap Levenslang Leren) wat duiding bij het actieplan Levenslang Leren(opent in nieuw venster) en het doel van het Partnerschap Levenslang Leren.

Pieter Sprangers (Onderwijsdesigner, onderwijsfuturoloog en wetenschappelijk onderzoeker) inspireerde de zaal om door een andere bril naar het concept leren te kijken.

Nadien volgde een resem aan parallelsessies. Die parallelsessies bestonden uit lezingen/workshops die ondergebracht kunnen worden in drie categorieën:

 1. Leer iets bij
  • Leer iets bij: De motivatie, drempels en hefbomen van lerenden en organisaties in LLL
  • Leer iets bij: Transitieprogramma leven, leren en werken in 2050
  • Leer iets bij: Hoe kunnen we nudging en gedragsinzichten inzetten om moeilijk te motiveren groepen te bereiken?
  • Leer iets bij: (Leer-) Loopbaancompetenties, een andere kijk op onderwijs en werken in arbeidsorganisaties
  • Leer iets bij: Psychologische veiligheid, een noodzakelijke voorwaarde voor leren in teams​​​​​​​
 1. Inspiratie uit de praktijk (interactieve sessie)
  • ​​​​​​​​​​​​​​Inspiratie uit de praktijk: Hoe word je een onderneming met een aantrekkelijk leerklimaat?
  • Inspiratie uit de praktijk: Van opleidingsfonds naar loopbaanfonds
  • Inspiratie uit de praktijk: Het belang van goede begeleiding: leerwinkels en loopbaanbegeleiding
 1. Panelgesprekken (interactieve sessie)
  • ​​​​​​​​​​​​​​Panelgesprek: Hoe krijgen we iedereen aan het leren? Extra aandacht voor kwetsbare groepen
  • Panelgesprek: Regionale en bovenlokale partnerschappen
  • Panelgesprek: Op naar een vernieuwend opleidingsaanbod

Daarnaast organiseerden we na de middag ook ‘Op de koffie bij de Vlaamse overheid’, waarbij deelnemers in ongedwongen setting konden netwerken en zich informeren over de LLL-ondersteuning die de overheid aanbiedt. Je kon er standen vinden van Epale/Lang Leven Leren, VDAB, Departement Werk en Sociale Economie, Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming en Europa WSE.

Als laatste plenair gedeelte lieten we het Partnerschap Levenslang Leren zelf aan het woord om wat meer duiding te geven aan hun visie over de weg naar een lerende samenleving.

Minister van Onderwijs Ben Weyts sloot aan met een videoboodschap waarin hij oproept om de bal verder aan het rollen te brengen wat betreft levenslang leren. Hij noemt het een ambitieus actieplan maar roept op tot samenwerking.

Nadien nam Minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns het woord. Hij apprecieerde enorm de energie en het enthousiasme dat in de zaal hing.

Enkele quotes

Plenaire sprekers prof. dr. Ans De Vos en Pieter Sprangers blikken terug op de allereerste editie van de Inspiratiedag Levenslang Leren en Minister van Werk en Sociale Economie heeft het over het belang van Levenslang Leren:

“Ik mag hier komen spreken als kersvers minister in het vakgebied en ook dit is opnieuw een leermoment voor mij. Minister zijn, dat is iedere dag weer studeren. Leren wat het actieplan inhoudt, wat de vlaggenschepen zijn. Dus ik ben mij de afgelopen maanden meer dan ooit bewust geworden van het belang van Levenslang Leren. En het blijft natuurlijk belangrijk om mee te blijven in deze snel veranderende wereld. De kinderen zeggen soms tegen mij ‘Ja papa, studeren moet dat nu eigenlijk nog wel?’ want ik studeer elke avond nog. En zo stel ik ook het voorbeeld aan hen dat leren niet stopt bij het verlaten van de schoolbanken.”

Jo Brouns

Minister van Werk en Sociale Economie

“Wat mij vooral bij blijft is dat iedereen de noodzaak ziet en ook de goesting voelt om samen te werken, om buiten het eigen werk en denkkader te leren van elkaar. Om te zien wat er van elkaar nodig is qua initiatief om dat leren in onze samenleving als een geheel te versterken.”

Ans De Vos

Voorzitster van het Partnerschap Levenslang Leren

“Vlaanderen lerend houden is een noodzaak. En niet alleen louter utilitair. Niet alleen in functie van een job of professioneel handelen maar zeker ook om deze samenleving te kunnen blijven begrijpen. Alsook om het cultureel kapitaal van generatie op generatie over te dragen. Wij hebben zo’n goede tradities en praktijken en het is belangrijk deze over te dragen. Dat vind je niet zomaar terug op het internet. Levenslang Leren is verpletterend belangrijk in de samenleving.”

Pieter Sprangers - Keynote ‘Iedereen leergierig’

Onderwijsdesigner, onderwijsfuturoloog en wetenschappelijk onderzoeker

Sfeerbeelden

Evenement georganiseerd door Departement Werk en Sociale Economie
Andere