Hoe ontstond ODIN?

SYNTRA Vlaanderen richtte ODIN op om een antwoord te bieden op de vraag van belanghebbenden naar onderbouwde informatie. De website ging online op 25 februari 2019. Op 1 januari 2021 hield SYNTRA Vlaanderen echter op te bestaan en werden de taken en bevoegdheden geïntegreerd in het Departement Werk en Sociale Economie, de VDAB en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het kennisplatform ODIN ging over naar het Departement Werk en Sociale Economie.

Omdat ODIN ontstond in de schoot van SYNTRA Vlaanderen, lag de focus van de gepubliceerde bijdrages tot nu toe vooral op duaal leren en ondernemersvorming. Ook levenslang leren, competenties, digitalisering en tal van andere thema’s kwamen al aan bod. In de komende maanden wordt de focus van ODIN verfijnd of eventueel uitgebreid.

Wat vindt u op ODIN?

ODIN bevat bijdrages die doorgaans de vorm van teksten aannemen. Soms is er ook een opname, bijvoorbeeld van een (digitale) presentatie. Op 1 januari 2021 telde ODIN 86 bijdrages. Meer dan 18.000 lezers vonden al hun weg naar ODIN.

Zowel medewerkers van het Departement Werk en Sociale Economie als externen leveren bijdrages aan. Op 1 januari 2021 waren 63 verschillende auteurs betrokken.

De bijdrages zijn in vier rubrieken ondergebracht:

  • Onderzoek en beleid: bespreking van onderzoeken, rapporten en andere documenten, eigen analyses en inzichten, enz.
  • Cijfers uitgelegd: duiding bij cijfergegevens.
  • Expert aan het woord: interviews met experts van allerlei aard (ervaringsexperten, beleidsmakers, onderzoekers), bijvoorbeeld Marianne Thyssen, Dirk Van Damme (OESO), Frank Baert (Vlaams Partnerschap Duaal Leren), medewerkers van imec, leerlingen en leerkrachten duaal leren, enz.
  • Conferenties en studiebezoeken: verslagen van interessante (studie)bijeenkomsten en eigen events, bijvoorbeeld de Conferentie Duaal Leren.

Operationele informatie, zoals regelgeving en praktische informatie, valt buiten de scope van ODIN. Daarvoor blijft het webplatform vlaanderen.be het referentiepunt.

Daarnaast is er een maandelijkse ODIN-nieuwsbrief waarvoor u zich hier kan abonneren ((opent in nieuw venster)). De nieuwsbrief biedt een overzicht van nieuw gepubliceerde bijdrages en andere interessante informatie, zoals aankomende events. Intussen telt de ODIN-nieuwsbrief meer dan 500 abonnees.