Vragen over de jobbonus

Burgers die vragen hebben over de jobbonus of nood hebben aan ondersteuning bij de registratie kunnen bellen naar het gratis informatienummer 0800-61106.

Wie in aanmerking komt voor een jobbonus, kan vanaf vandaag tot en met begin 2023 een eerste brief ontvangen. De Vlaamse overheid stuurt vandaag de eerste papieren brieven uit en schaalt de komende weken op naar 120.000 brieven per week. Begin 2023 hebben alle burgers die automatisch in aanmerking komen de brief voor de eerste keer ontvangen – met uitzondering van uitgaande grensarbeiders.

In de brief staat het bedrag waarop burgers recht hebben en meer uitleg om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Nadat het rekeningnummer is geregistreerd, wordt een bevestigingsbrief verstuurd. Een maand na ontvangst van deze brief, wordt de jobbonus uitbetaald.

Wie al voor 3 november een rekeningnummer heeft geregistreerd, ontvangt een brief waarin het geregistreerde rekeningnummer wordt vermeld en hoeft verder niets meer te doen. Wie begin 2023 geen brief heeft ontvangen maar denkt in aanmerking te komen, kan een bezwaar indienen bij de Vlaamse Belastingdienst, die onder andere instaat voor de uitbetaling van de jobbonus.

Burgers die vragen hebben over de jobbonus of nood hebben aan ondersteuning bij de registratie kunnen bellen naar het gratis informatienummer 0800-61106.

De overheid zal burgers nooit via sms of WhatsApp contacteren. Burgers die in aanmerking komen, zullen enkel een brief ontvangen (op papier of digitaal, als de eBox is ingeschakeld). Ook zal de overheid nooit om een wachtwoord of pincode vragen. Burgers moeten enkel een rekeningnummer registreren binnen de beveiligde omgeving van Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster). Wie een vreemd bericht ontvangt, kan dit melden aan 0800-61106 en Safe On Web via verdacht@safeonweb.be(opent in uw e-mail applicatie).

Jobbonus voor werknemers en ambtenaren

De jobbonus is er voor loontrekkende werknemers en ambtenaren die minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen. Met die bonus wil de Vlaamse Regering werklozen aanmoedigen om aan de slag te gaan en wie minder verdient extra stimuleren om aan de slag te blijven.

De jobbonus bedraagt tussen de 10 en 600 euro, afhankelijk van de gewerkte periodes en het loon van de persoon die in aanmerking komt. In 2022 wordt er 100 euro bij het bedrag van de jobbonus geteld. Dat is een eenmalige verhoging die zowel voor voltijdse als deeltijdse werknemers geldt, in navolging van de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.

Meer over de jobbonus.

Afwijkende procedure voor uitgaande grensarbeiders

Voor uitgaande grensarbeiders wijkt de procedure af. Grensarbeiders komen in aanmerking als ze minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen, in Vlaanderen wonen en in het buitenland (EER) werken. Zij zullen niet automatisch een brief ontvangen, maar zelf een aanvraag moeten indienen via het digitale WSE-loket. Dat kan vanaf 1 december 2022. Zodra de jobbonus-module in het loket actief is, vindt u de instructies hier.