Dankzij de transitiepremie heb ik een extra investering kunnen doen. Die zal ervoor zorgen dat mijn zaak sneller groeit.

Leen Lagrou

Fotograaf

Waarom ben je zelfstandige geworden?

“De kriebel om voor mezelf te werken was te groot. Bij het werken voor een werkgever merkte ik regelmatig dat ik dingen anders zou aanpakken, dat leidde soms tot frustratie. Als je voor jezelf werkt, vul je je werk in zoals jij dat wenst.”

Hoe helpt de transitiepremie jou?

“Dankzij de transitiepremie heb ik een investering kunnen doen, die anders waarschijnlijk moeilijker was geweest. Hierdoor gaat mijn zaak iets sneller groeien. Ik heb wat meer financiële ademruimte, het is soms net dat wat je nodig hebt om te kunnen groeien. Er lopen nu al extra boekingen binnen dankzij die investering, ik verwacht dat deze snel terugverdiend is.”

Hoe verloopt de opstart van je onderneming?

“Vrij goed. Je moet alles wel goed opvolgen: er is altijd iets dat je niet weet of dat niet in orde is. Maar gelukkig bestaat er voor alles wel een oplossing: je moet gewoon actie ondernemen. Ik ben stiekem fier op wat wij met onze onderneming reeds hebben bereikt, natuurlijk kan het altijd nog beter en staan we nooit stil.”

Een klantenbestand opbouwen vraagt veel voorbereiding. Door de transitiepremie kon ik hier tijd voor maken. De premie gaf me wat gemoedsrust.

Vanessa Raeyen

Illustrator en grafisch ontwerper Zirla

Wanneer heb je voor het eerst over de transitiepremie gehoord?

“Tijdens mijn prestarterstraject kwam de transitiepremie sporadisch ter sprake. Toen was deze nog wel enkel voor 45-plussers. Daarna hoorde ik dat deze premie zou worden uitgebreid naar een bredere doelgroep.”

Hoe helpt de transitiepremie je bij de uitbouw van je onderneming?

“Als startende ondernemer komt er heel veel op je af, door de hele coronapandemie verloopt alles moeizamer. Je moet een klantenbestand kunnen opbouwen en de juiste klanten aantrekken. Om de ideale klant te bereiken, moet je moet precies weten waar de waarde van jouw product of dienst ligt. Dit vergt veel meer voorbereiding en onderzoek dan je zou verwachten en komt bovenop het werk zelf. Door de transitiepremie kan ik hier meer tijd voor maken. Het is vaak het eerste waar je op bespaart, terwijl dit voor een succesvolle werking op lange termijn noodzakelijk is. De transitiepremie biedt ook gemoedsrust, een stukje zekerheid, wat in deze periode heel welkom is.”

Hoe ervaar jij het starten van een eigen zaak?

“De opstart verliep vlot dankzij het prestarterstraject, maar het blijft spannend! De eerste jaren zullen niet makkelijk zijn, daar staat tegenover dat je zoveel meer voldoening krijgt van je werk. Er bestaan lokale, Vlaamse en federale initiatieven, die je kunnen helpen als (startende) ondernemer. Je voelt dat men startende ondernemingen meer wil ondersteunen, en dat is een goede zaak!”

De transitiepremie verlicht de financiële druk op mijn schouders, terwijl ik mijn onderneming verder uitbouw.

Hannah Coekaerts

Grafisch ontwerper en marketeer Studio Martha en Madam Martha

Hoe heb je de transitiepremie leren kennen?

“Ik kreeg tijdens mijn prestarterstraject uitleg over de transitiepremie. Tijdens dit traject werd ik ondersteund bij de uitbouw van mijn onderneming. Ik kreeg een jaar de kans om mijn plannen in de praktijk om te zetten en uit te proberen. Zo kon ik starten met marketingadvies aan KMO’s en mijn werk als grafisch ontwerper. Intussen krijg je tips, advies en administratieve steun.”

Welk verschil maakt de transitiepremie voor jou?

“De transitiepremie verlicht de financiële druk op mijn schouders, terwijl ik mijn onderneming verder uitbouw. Het blijft toch erg spannend om die eerste stappen alleen te zetten. Zo moet je bijvoorbeeld direct de sociale bijdragen betalen, terwijl alles misschien nog niet draait zoals je zou willen. Dan helpt de transitiepremie je toch wat verder.”

Verloopt de opstart van je onderneming vlot?

“Door tijdens het prestarterstraject al wat te kunnen experimenteren en een klantenbestand op te bouwen, lijkt de basis van mijn onderneming wel gelegd. Nu is het zoeken naar welke weg ik nog verder zal ingaan en moet ik natuurlijk ook nieuwe klanten aanspreken. Tot nu toe loopt het vlot, maar het blijft toch soms wat eng.”

Interesse? Raadpleeg de voorwaarden om een transitiepremie aan te vragen.