Zelfstandige worden? Vraag de transitiepremie aan
Vrijdag 18 november is het Dag van de Ondernemer. Ben je een werkzoekende en wil je ondernemer worden? Vraag dan de transitiepremie aan: die zorgt voor financiële zekerheid terwijl je je zaak opstart.
Wij verzamelden enkele getuigenissen van startende zelfstandigen.
Ik ben héél erg dankbaar voor het traject van het starterslabo en voor de transitiepremie. Ik kan beide ten zeerste aanraden!
Welk loopbaanparcours heb je tot nu toe afgelegd?
Ik startte als 18-jarige, recht van de schoolbanken, een eigen kapsalon. Dat moest ik helaas na 4 jaar stopzetten door ernstige rugklachten. Daarna ging ik de retail in. Ik werkte in de verkoop binnen de keten ZEB en klom er op tot shopmanager. Na enkele jaren had ik een heel team onder mijn hoede. Daarna deed ik bewust een stapje achteruit wegens een kinderwens en koos ik voor een halftijdse job, dicht bij huis, nog steeds in de verkoop. Na enkele jaren gaf me dat echter niet meer genoeg voldoening en besloot ik weer zelfstandig te worden.
Hoe kwam je op het idee om zelfstandige te worden?
Ik functioneer niet zo graag binnen een strakke omkadering met een baas boven het hoofd. Het ondernemer-zijn heeft er bij mij altijd al in gezeten. Na mijn schooltijd was het vanzelfsprekend en dat heeft me op korte tijd veel geleerd. Met een gezin om te onderhouden was dat minder evident om weer die sprong te wagen, maar ik was niet gelukkig binnen een opgelegd regime en wilde graag verder met Omnom Patisserie.
Wat is de aard van je zelfstandige activiteit?
Ik ben een patisseriebakker met veel aandacht voor maatwerk en persoonlijke service. Mensen met allergenen of bepaalde wensen kunnen zo toch zonder zorgen mee genieten en snoepen.
Wat was voor jou de meerwaarde van het gevolgde prestarterstraject?
Ik volgde het traject van starterslabo in Limburg. Dat gaf me een veilige omgeving om mijn vleugels uit te slaan, het zelfvertrouwen dat mijn idee levensvatbaar was, maar vooral de tijd om te ontdekken en te testen en te proberen, zonder dat te moeten combineren met een voltijdse of halftijdse job. Het is al niet evident om alles uit te zoeken, laat staan als de combinatie moet worden gemaakt. Met de workshops en de ondersteuning van de coaches werden er voldoende handvaten aangereikt om zelf op eigen tempo te ontplooien zonder dat dit financiële kraters sloeg.
Wanneer heb je voor het eerst over de transitiepremie gehoord?
Bij de start van het traject kregen we al informatie over de transitiepremie, maar dat was op dat moment niet van toepassing voor ons omdat we niet aan de leeftijdsgrens voldeden. Op het einde van ons traject kregen we dan het fijne nieuws dat de regelgeving was aangepast en dat we nu wél in aanmerking konden komen, als we voldeden aan de richtlijnen. De documenten voor de aanvraag kregen we via onze coaches.
Hoe helpt de transitiepremie jou bij de uitbouw van je zaak?
Tijdens het traject kregen we financiële ondersteuning. Op het einde was dat niet meer zo veel, maar het gaf toch een kleine zekerheid. Dat geeft gemoedsrust en zelfvertrouwen, ook als het eens een maand niet zo vlot was gegaan. De transitiepremie zet dat gevoel verder. Het was een hele opluchting om de boodschap te krijgen dat de premie was goedgekeurd. Dat ging trouwens ook ontzettend snel en vlot. Als ondernemer is het al niet evident om tijdens de opstart steeds een stabiel loon uit te keren voor jezelf – en al zeker niet in de onzekere tijden van de crisis. Dan is het heel aangenaam om te weten dat er toch een kleine ondersteuning is voor die eerste periode. Als die zorgen er niet zijn, kan je je automatisch meer focussen op de kern van je zaak.
Hoe verliep de opstart van je zaak?
Vlot! Met de goede voorbereiding vanuit het starterslabo was ik voldoende geïnformeerd om te weten waar ik moest zijn en wat ik eerst moest doen. Ik gaf veel van de opstart volledig uit handen aan de boekhouder, want ik zat in een drukke periode voor mijn onderneming en ik wilde de overgangsperiode zo vlot mogelijk laten verlopen. De transitiepremie regelde ik zelf, net omdat het zo vlot ging. Ik ben héél erg dankbaar voor het traject van het starterslabo en voor de transitiepremie. Ik kan beide ten zeerste aanraden!
Dankzij de transitiepremie hoefde ik niet direct te gaan lenen bij een bank, en dat is een belangrijke stap voor een starter.
Welk loopbaanparcours heb je tot nu toe afgelegd?
Ik ben altijd al klusjesman geweest, gespecialiseerd in loodgieterij en sanitair.
Hoe kwam je op het idee om zelfstandige te worden?
Ik heb het beroep geleerd op school, waar ik in 2004 mijn diploma behaalde. Ik wilde altijd al loodgieter worden, maar het was pas “dankzij” de coronacrisis dat ik de tijd had om mijn droom waar te maken en zelfstandige te worden. Je hebt zo meer verantwoordelijkheid, en tegelijk ook meer goesting om te werken. Je voelt je ook steeds vrij, omdat je zelf bepaalt wat je gaat doen. Dat is een groot voordeel aan voor jezelf werken.
Wat was voor jou de meerwaarde van het gevolgde prestarterstraject?
Ik leerde er vooral veel over omgaan met klanten, verzekeringen en bankzaken.
Wanneer heb je voor het eerst over de transitiepremie gehoord?
Ik hoorde over de transitiepremie bij Syntra.
Hoe helpt de transitiepremie jou bij de uitbouw van je zaak?
Heel goed! Dankzij de transitiepremie hoefde ik niet direct te gaan lenen bij een bank, en dat is een belangrijke stap voor een starter!
Hoe verliep de opstart van je zaak?
Goed, maar je moet natuurlijk wel kunnen en durven opstarten.
Interesse? Raadpleeg de voorwaarden om een transitiepremie aan te vragen.