Duurzaam ondernemen
Hoe zet de Vlaamse overheid in op duurzaam ondernemen?
Duurzame ondernemingen dragen zorg voor de talenten van hun werknemers
De Vlaamse overheid wil ondernemingen stimuleren om zorgzaam om te gaan met de talenten van hun werknemers. Ondernemingen zijn erbij gebaat talenten te laten groeien en een context te waarborgen waarbinnen ze optimaal kunnen worden ingezet. Talent dat gekoesterd wordt, rendeert beter én levert gemotiveerde, loyale werknemers op. Met een beleid rond talent verzekert een onderneming zich van de arbeidskrachten die ze nodig heeft om concurrentieel sterk te staan, nu en op termijn. Zeker in tijden van arbeidsmarktkrapte geeft een degelijk talentbeleid ondernemingen een voorsprong.
Ondernemingen kunnen hun talentbeleid vormgeven rond
- personeelsplanning
- werving en selectie
- opleiding en ontwikkeling
- evaluatie en functioneren
- werkbaar werk
- jobdesign en werkorganisatie
- diversiteit en non-discriminatie.
De Vlaamse overheid ondersteunt ondernemingen op verschillende manieren bij hun focus op talent:
- Ze biedt binnen het ESF-programma(opent in nieuw venster) financiële ondersteuning bij het versterken van hun opleidingsbeleid, duurzaam loopbaanbeleid, HR-beleid en het aanpassen van de arbeidsorganisatie Ook de kmo-portefeuille(opent in nieuw venster) biedt financiële ondersteuning aan ondernemingen die hun beleidsvoering rond deze thema’s willen professionaliseren. Diepgaandere transformaties (ook op vlak van leren) kunnen ondersteund worden vanuit de kmo-groeisubsidie(opent in nieuw venster) of de Strategische transformatiesteun(opent in nieuw venster).
- Ze reikt tools aan om als onderneming aan de slag te gaan rond talentwerking. De tools zijn te vinden op talentontwikkelaar.be(opent in nieuw venster).
- Ze informeert, inspireert en sensibiliseert rond de verschillende thema’s binnen een talentbeleid, onder andere op met het meldpunt discriminatie op het werk en met
talentontwikkelaar.be(opent in nieuw venster). - Ze moedigt sectoren aan om in het kader van de sectorconvenants een visie en sectorale acties rond deze thema’s uit te werken. Zo kunnen ondernemingen hierrond ook bij hun sectorfonds informatie, inspiratie of ondersteuning vinden.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) heeft oog voor mens, milieu én economische sterktes
Wie aan de slag gaat met MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen)(opent in nieuw venster), is zich bewust van de impact van zijn onderneming of organisatie op de maatschappij en het milieu, probeert een zo groot mogelijke positieve impact te realiseren én de negatieve impact zoveel als mogelijk te beperken.
MVO streeft voortdurend en systematisch naar winst op het vlak van Profit, People en Planet.
Voor MVO-ondernemingen staat het streven naar duurzaamheid dus voorop: economisch, maatschappelijk én op het vlak van milieu. Om die reden stimuleert en ondersteunt de Vlaamse overheid MVO. Ze doet dat door
- er kennis rond te verzamelen en beschikbaar te stellen
- inspiratie te bieden met tal van goede praktijken en prikkelende inzichten
- tools zoals de Sustatool(opent in nieuw venster) of mvo-scan(opent in nieuw venster) uit te werken en beschikbaar te stellen, opleiding en vorming te voorzien, ondersteuning te bieden aan sectororganisaties om hun leden te ondersteunen bij MVO.
☞ MVOvlaanderen.be(opent in nieuw venster) bundelt alle informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. U vindt er tal van voorbeelden, informatie, inspiratie en concrete tools om mee aan de slag te gaan.
Transitie naar digitalisering en robotisering
De toekomst van onze economie en dus ook van onze arbeidsmarkt wordt meer en meer bepaald door digitalisering en robotisering. Dat heeft een grote impact op ondernemingen en hun toekomstige werknemers. De SERV onderzocht deze uitdaging diepgaand en reikt een analyse(PDF bestand opent in nieuw venster) en aanbevelingen voor een actieplan(opent in nieuw venster) aan.
De Vlaamse overheid ondersteunt ondernemingen, werknemers, werkzoekenden en leerlingen met uiteenlopende initiatieven bij het omgaan met digitalisering en robotisering.
- In het kader van de sectorconvenants zet ze sectoren aan tot visievorming en concrete acties. Zo gaan heel wat sectoren aan de slag met competentieprognoses en zetten ze ook eerste stappen rond digitalisering. Ze proberen zicht te krijgen op de veranderende competentiebehoeftes in de toekomst. Die vertalen ze door naar hun sectoraal opleidingsaanbod, hun loopbaanontwikkelingsaanbod, of de sensibilisering van hun ondernemingen.
- In het kader van het ESF-programma(opent in nieuw venster) ondersteunt ze clusters (erkende speerpuntclusters(opent in nieuw venster), innovatieve bedrijfsnetwerken(opent in nieuw venster) en strategische onderzoekscentra(opent in nieuw venster)) bij het uitwerken van competentieprognoses en het opstellen van actieplannen rond de veranderende competentiebehoeftes.
- Omgaan met digitalisering en robotisering betekent ook investeren in de aanpasbaarheid van bedrijven en burgers
- De Vlaamse overheid zet in op STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics):
- Met het STEM-actieplan(opent in nieuw venster) wil de Vlaamse overheid de instroom in STEM-studierichtingen en beroepen verhogen door het STEM-onderwijs en -opleidingen aantrekkelijker te maken, door het versterken van leerkrachten, opleiders en begeleiders, door in te zetten op een geïnformeerde studie- en beroepskeuze, door meer meisjes en doelgroepleerlingen aan te trekken, …
- STEM-addenda bij de sectorconvenants[VdBV2] en een intersectorale STEM-adviseur moeten de doelstellingen van het STEM-actieplan een extra boost te geven. Ook de VDAB en SYNTRA Vlaanderen zetten in op STEM:
- De VDAB biedt werkzoekenden en werknemers heel wat opleidingen aan die leiden tot STEM-beroepen. Voor leerkrachten is er een train-the trainer-aanbod en de VDAB stelt zijn infrastructuur ter beschikking van het onderwijs.
- SYNTRA Vlaanderen zet sterk in op duale studierichtingen die vaak een STEM-klemtoon hebben.
Een impulsprogramma met betrekking tot artificiële intelligentie en cyber security zet in op
- het vergroten van de talentbasis (specialisten en uitvoerende profielen) specifiek voor deze opkomende technologieën
- de competenties bij werknemers zodat ook zij de omslag kunnen maken