Gedaan met laden. U bevindt zich op: Woonzorgcentrum Ofelia in Overijse verliest erkenning en moet sluiten Zorg

Woonzorgcentrum Ofelia in Overijse verliest erkenning en moet sluiten

Nieuwsbericht
19 juni 2024

Het woonzorgcentrum Ofelia in Overijse moet tegen uiterlijk 15 september 2024 de deuren sluiten. Het Departement Zorg heeft de erkenning van dit woonzorgcentrum ingetrokken omdat het woonzorgcentrum ondanks herhaaldelijke aanmaningen er niet in slaagt de kwaliteit van de zorg voor zijn bewoners op een voldoende hoog niveau te houden. Er verblijven momenteel nog een 30-tal personen in het woonzorgcentrum. Het Departement Zorg zal samen met het lokaal bestuur deze bewoners begeleiden naar een andere en gepaste huisvesting.

De voorziening stond sinds maart vorig jaar onder verhoogd toezicht wegens verschillende problemen in de zorg. Die tekorten zijn in dat hele jaar onvoldoende verbeterd. Ook in het verleden is het woonzorgcentrum al verschillende keren aangemaand tot verbetering en heeft het Departement Zorg de voorziening al eens willen sluiten. Die sluiting werd toen nog in beroep afgewezen.


Joris Moonens, woordvoerder van Departement Zorg: “Dit woonzorgcentrum heeft het al jaren moeilijk om een consistent en voldoende hoog niveau van kwaliteit te kunnen bieden voor zijn bewoners. We hebben hen verschillende kansen geboden om het tij te keren. Maar ook na een jaar onder verhoogd toezicht hebben we moeten we vaststellen dat er ernstige tekorten blijven op vlak van medicatieveiligheid, het goed bijhouden van de zorgdossiers en de zorg zelf. We hebben een sluiting nog lang willen vermijden omdat dat bijzonder impactvol is voor bewoners, maar hebben er geen vertrouwen meer in dat deze voorziening alsnog naar een structureel goede werking kan evolueren. Daarom trekken we de erkenning in.”


Zonder erkenning moet het woonzorgcentrum de deuren sluiten. In het sluitingsbevel is bepaald dat de sluiting ten laatste op 15 september 2024 uitgevoerd moet zijn. Dat betekent concreet dat op deze datum alle huidige bewoners moeten worden gehuisvest in een andere voorziening of een andere passende opvangmogelijkheid. Het Departement Zorg heeft het overleg opgestart met het lokale bestuur om voor deze bewoners en hun familieleden of vertegenwoordigers alternatieven te kunnen aanbieden.