Registratie van vaccinaties

De award voor beste API van het jaar gaat naar Vaccinnet+, het systeem van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat alle vaccinaties in ons land registreert. Door die toepassing is het Covid Safe Ticket bijvoorbeeld al enkele dagen na volledige vaccinatie beschikbaar in de app. Vaccinnet+ is een uitbreiding op het al bestaande Vaccinnet, het bestel- en distributiesysteem dat al gebruikt werd voor de vaccins die al eerder gratis door de overheid ter beschikking worden gesteld. De API werd op amper vijf weken tijd ontwikkeld door het Agentschap Zorg en Gezondheid in samenwerking met het ICT Vacc-team van Opgroeien, DXC Technology en verschillende andere partners. Een samenwerking die bij de jury zeer in de smaak viel. De focus van de API award van Digitaal Vlaanderen ligt sterk op data en samenwerking. Vaccinnet+ combineert volgens de jury beide aspecten zeer goed.

Uitwisseling digitale-meterdata

Fluvius nam de award voor beste toepassing van een API mee naar huis. Die prijs kreeg het netbedrijf voor de uitwisseling van verbruiksdata uit de digitale energiemeters met externe energiedienstverleners. Daarmee kan elke Vlaming energieadvies op maat krijgen: een belangrijke stap om zuiniger, slimmer en groener met energie om te kunnen gaan, cruciaal voor de energietransitie. Fluvius maakt volgens de jury nieuwe innovatieve toepassingen mogelijk, én beschermt de privacy van de klant door een module in te bouwen waar de klant zijn toestemming in kan beheren.

Guy Cosyns, directeur Databeheer bij Fluvius: ‘We zijn bijzonder trots op deze award. De energietransitie draait op volle toeren. Vandaag zijn er al 1.100.000 digitale meters in Vlaanderen. En de eerste groep klanten is nu al volop aan de slag met de digitale-meterdata op ons klantenportaal om hun energiegebruik zuiniger, slimmer en groener te maken. Maar dat kan nog fors worden uitgebreid door energiediensten en -advies op maat in te schakelen. En daarom is de digitale uitwisseling met externe dienstverleners via onze API een schot in de roos. We zien de interesse daarin alleen maar toenemen.’