Gedaan met laden. U bevindt zich op: APK Group is 10.000ste FLEPOS-gebruiker. Een mijlpaal Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

APK Group is 10.000ste FLEPOS-gebruiker. Een mijlpaal

Nieuwsbericht
18 april 2023

FLEPOS of ‘Flemish Positioning Service’ registreerde vorige maand de 10.000ste gebruiker op naam van APK Group. APK (Algemene Participatie Kerkhofs) Group is gespecialiseerd in de infrastructuurwerken van nutsvoorzieningen en wegenaanleg en is ook actief in milieu- en landschapsarchitectuur. FLEPOS past in hun totaalvisie: “Together we create smart and sustainable cities to make life easy, safe and accessible for everyone.”

Een mijlpaal voor het snel groeiende FLEPOS

FLEPOS noteerde 5000 gebruikers in 2019. De helft dus. Sindsdien is de groei enorm: 20% per jaar. De kosteloze RTK-GPS dienstverlening van Digitaal Vlaanderen richt zich in hoofdzaak tot de survey, precisielandbouw en machinesturing. Op 28 februari registreerde APK Group het 10.000ste gebruikersabonnement voor de FLEPOS RTK-GPS dienstverlening. “Hiermee kunnen we direct met de ‘slimme’ kraan nauwkeurig graafwerken uitvoeren, zonder veel voorafgaand uitzetwerk.’ vertelt Dhr. Pieter Van den Eynde, business unit manager bij APK Wegenbouw.

60 FLEPOS-abonnementen voor GPS-gestuurde activiteiten

APK Group heeft vandaag 60 FLEPOS-abonnementen en Pieter Van den Eynde zou de klok niet meer willen terugdraaien: “7 jaar geleden introduceerde ik een eerste GPS toestel in het bedrijf. 2 jaar later investeerden we in onze eerste GPS-gestuurde kraan en sindsdien is het aantal met FLEPOS uitgeruste machines en toestellen jaar na jaar toegenomen. De investeringskost van de apparatuur is hoog maar de terugverdientijd is kort. Er is minder uitzetwerk nodig en de foutenlast is veel lager omdat de plannen in de kraan opgeladen worden.”

“We evolueren naar digitale werven”

APK Group is gespecialiseerd in infrastructuurwerken van waterleidingen en -installaties, energienetten, telecomnetwerken en wegenaanleg. Daarnaast bieden de complementaire activiteiten van milieu- en landschapsarchitectuur, sleufloze technieken, civiele constructies en recycling een echte meerwaarde voor het bedrijf. Pieter Van den Eynde: “Meer en meer worden de werven digitaal. Dat heeft zo zijn voordelen. De plannen voor KLIP bijvoorbeeld, worden ingeladen in de kraan. De kraanmachinist weet dus waar er bestaande leidingen liggen. Eenmaal rioolkolken en andere infrastructuur aangelegd, kunnen deze met de kraan direct met de GPS-sturing nauwkeurig ingemeten worden. Het is dan aan de landmeter om een as-built plan van de aangelegde weg aan te meten voor het GRB, Basiskaart Vlaanderen.”

Ondersteuning en opleiding

APK Group, met hoofdzetel in Pelt, is sinds de oprichting in 1960 enorm gegroeid. Vandaag is het een multidisciplinaire internationale groep. Inzetten op digitalisering zorgde voor groeikansen die dit bedrijf gretig beetpakte. Maar de digitalisering van de werf veranderde de werkwijze ook grondig. Zo is er meer behoefte aan ondersteuning van toestellenleveranciers en opleiding voor werfleiders en machinisten. Met 60 FLEPOS-abonnementen hoeft het niet gezegd te worden dat APK Group een tevreden FLEPOS-gebruiker is.

We bedanken APK Group voor hun vertrouwen in de FLEPOS-dienstverlening en wensen hun veel succes in hun activiteiten met FLEPOS!

Bekijk hier een aantal van hun projecten:

Slimme kranen uitgerust met RTK-GPS apparatuur en FLEPOS(opent in nieuw venster)

Tiny robots voor belijning met RTK-GPS apparatuur (opent in nieuw venster)