Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digital Leaders Academy in het teken van digitale veiligheid Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Digital Leaders Academy in het teken van digitale veiligheid

Nieuwsbericht
22 mei 2023

De digitale veiligheid van onze informatiesystemen is brandend actueel. Op vrijdag 8 mei organiseerde Digitaal Vlaanderen een Academy-sessie over het onderwerp voor alle topambtenaren van de Vlaamse overheid. Met het event wil Digitaal Vlaanderen de digitale veiligheid hoger op de agenda brengen, en leren uit de ervaringen van Nederland en de recente aanval op de stad Antwerpen. Ook de minister-president nam deel aan de rondetafel.

Digitalisering maakt heel veel mogelijk maar brengt ook risico’s met zich mee. Hoe meer digitale systemen in het hart van organisaties zitten, hoe belangrijker de digitale veiligheid ervan wordt. Recent zijn verschillende steden en gemeenten het slachtoffer geworden van een aanval op hun digitale systemen.

Topambtenaren buigen zich over digitale veiligheid

Tijdens een topambtenaren-sessie van de Digital Leaders Academy brachten we de collega’s van het Nederlandse Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) samen met de specialisten van stad Antwerpen en Digipolis. Ze namen ruim de tijd om hun ervaringen en inzichten te delen. Later die dag vond er een rondetafel plaats over hoe de Vlaamse overheid de veiligheid van haar digitale diensten kan verzekeren.

Minister-president benadrukt belang van strategie en samenwerking

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon nam deel aan de Digital Leaders Academy. Hij benadrukte in zijn toespraak het belang van digitale veiligheid voor de overheid, en dat de Vlaamse overheid dit doordacht vanuit één strategie en één kader aanpakt, van de top van de organisatie tot bij elke medewerker.

Johan Smekens, expert informatieveiligheid bij Digitaal Vlaanderen: “De veiligheidscultuur in de organisatie is belangrijk. Informatieveiligheid is bij uitstek een onderwerp waar iedereen in de organisatie een rol en verantwoordelijkheid heeft. Je kan informatieveiligheid niet parkeren bij een ICT- afdeling, het is iets dat gedragen en gestuurd moet worden door de hele top van de organisatie”

Meer informatie? 

Meer informatie over Informatieveiligheid

Meer informatie over de Digital Leaders Academy