Vandaag brengen we 7000 datasets van de Vlaamse overheid samen in één Datavindplaats.

Het Vlaamse datalandschap was tot op heden weinig transparant en er bestond geen compleet overzicht van beschikbare databanken en -bronnen. Gegevens zitten vaak nog verborgen in silo’s en ‘eigen’ dashboards en barometers, waardoor er kansen worden gemist om nieuwe inzichten te krijgen op basis van combinatie van data.

Door data van Vlaamse instanties (en later ook private data) te centraliseren, zullen gebruikers veel meer inzicht krijgen in wat er beschikbaar is om om te gebruiken in hun eigen applicaties.

Transparante data voor een beter beleid

Voor het opzetten van een efficiënt datagedreven beleid is inzicht nodig in de bestaande data, hun soort, betekenis en kwaliteit. Dan kunnen ze gebruikt worden om heel wat processen binnen de overheid te digitaliseren en te vereenvoudigen. Ook innovatieve bedrijven kunnen ermee aan de slag om hun dienstverlening en producten uit te breiden of te optimaliseren.

Datavindplaats

Eén van de instrumenten die de Vlaamse overheid inzet om data beter vindbaar te maken is de Datavindplaats. Die zal op termijn op een laagdrempelige en veilige manier toegang geven tot het meest uitgebreide aanbod van informatie in Vlaanderen.

Concreet brengt Digitaal Vlaanderen met deze eerste versie 7000 datasets van de Vlaamse overheid samen in de Datavindplaats. Het gaat o.a. om open data en geografische data zoals die vandaag via het Vlaams Open Data Portaal of de Geopunt-catalogus terug te vinden zijn. Zo kun je nu bijvoorbeeld alle open data over ondernemingen terugvinden, en daarbij ontdekken dat er ook MAGDA-diensten bestaan met relevante data.

Verdere evolutie

Deze eerste stap kadert in de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf later dit jaar. Een volgende stap is de uitbreiding naar private data. Maar dit is slechts het begin. Datavindplaats zal verder evolueren. Het instrument zal ook meer inzicht geven in de kwaliteit van het aanbod, onder meer via de mogelijkheid om data te visualiseren. De betere vindbaarheid en de mogelijkheid tot laagdrempelige feedback moet uiteindelijk leiden tot een betere kwaliteit van het data-aanbod.

Ontdek de Datavindplaats hier.

Feedback en ideeën zijn welkom via: vlaamsdatanutsbedrijf@vlaanderen.be (opent in uw e-mail applicatie)