“ FLEPOS bestaat al sinds 2002. Het is een openbare ICT-dienstverlening op basis van navigatiesatellieten” vertelt Luc Depredomme, programmamanager van FLEPOS. “Het FLEPOS-netwerk laat toe correcties te berekenen en te verspreiden naar de gebruiker via mobiel internet. Op die manier kan je overal in Vlaanderen je positie heel nauwkeurig bepalen.”

“In het begin gebruikten alleen landmeters FLEPOS” voegt Luc er nog aan toe. “Meestal deden ze opmetingen in dienst van een overheid of in dienst van de nutssector. Nu wordt FLEPOS voor tal van toepassingen gebruikt. Zo kunnen aannemers van infrastructuurwerken hun bouwkranen nauwkeurig aansturen met behulp van FLEPOS. Landbouwers gebruiken FLEPOS onder andere voor het nauwkeurig inzaaien van plantgoed.”

FLEPOS 3.0 sinds maart 2019

In maart 2019 werd het FLEPOS grondig vernieuwd. FLEPOS schakelde over op een nieuw systeem, migreerde naar een nieuw datacenter en een aantal referentiestations kregen nieuwe ontvangers. Alle gebruikers werden opnieuw geregistreerd en afhankelijk van het gebruik zijn er verschillende types abonnementen beschikbaar. Daardoor heeft men nu een beter zicht op hoeveel abonnementen er worden afgesloten en om welk type het gaat.

Op die manier werd vastgesteld dat het aantal abonnementen sinds maart 2019 met zo’n 100 per maand toeneemt. Eind 2019 telde FLEPOS nog 5.362 geregistreerde abonnementen. Eind 2020 is dat gestegen tot 6.732. Het gebruik van FLEPOS neemt daarmee jaarlijks toe met 20% à 25%. Dagelijks werken 1.400 unieke gebruikers met FLEPOS. Op maandbasis zijn er 3.600 unieke gebruikers.

Qua gebruik zit FLEPOS op een kantelmoment

De helft van registraties zijn klassieke abonnementen voor landmeters (48%), maar het aandeel van abonnementen voor landbouw (26%) en machinesturing (21%) neemt toe. Alle types abonnementen gingen in stijgende lijn, maar FLEPOS zit op een kantelmoment waarbij de nieuwe doelgroepen bijna uit meer gebruikers bestaan dan de oorspronkelijke doelgroep. Ook de drone-markt is zich aan het ontwikkelen. FLEPOS telt al meer dan 50 abonnementen voor innovatieve toepassingen met behulp van drone-toestellen.

Meer informatie?

Meer informatie over FLEPOS vind je op deze pagina.