“De voorbije jaren heeft Vlaanderen de digitale overheid een forse boost gegeven. Met Mijn Burgerprofiel maken we het burgers gemakkelijk om hun zaken met de overheid zoveel mogelijk van thuis en digitaal te kunnen regelen. De nieuwe app van Mijn Burgerprofiel brengt dat gebruiksgemak nu ook naar het meest gebruikte toestel: de smartphone”, verduidelijkt Jan Jambon.

Al 13 gemeenten lanceren mee

Van de Vlaamse app ‘Burgerprofiel’ kunnen gemeentebesturen ook een eigen variant uitbrengen en verder uitbreiden met het lokale nieuws en handige functies zoals bijvoorbeeld een afspraak maken bij de gemeente, de afvalkalender raadplegen, enzovoort. Al 13 pilootgemeenten brengen deze maand een lokale versie uit in hun eigen naam.

“De meeste burgers gaan het liefst naar hun eigen gemeente om hun overheidszaken te regelen. Dat is de overheid die het dichtst bij hen staat. Als inwoner van Brasschaat kan ik dus de app van Brasschaat gebruiken, ook om mijn Vlaams groeipakket te raadplegen, mijn omgevingsvergunning op te volgen of een huwelijksakte te downloaden. Heeft uw gemeente nog geen eigen app? Dan vind je sowieso alles via de generieke Burgerprofiel-app”, verduidelijkt minister Jambon.

Naast de gemeente Brasschaat lanceren ook Sint-Niklaas, Puurs-Sint-Amands, Ronse, Haacht, Wingene, De Panne, Houthalen-Helchteren, Grimbergen, Zonnebeke, Mortsel en Lokeren deze maand alvast een eigen versie van de app. De stad Mechelen zal eveneens over enkele weken een eigen Burgerprofiel-app uitbrengen.
Op Mijnburgerprofiel.be kan je nakijken of uw gemeente al over een eigen versie van de app beschikt.

Gemeenten kunnen app verder uitbreiden

Gemeentes en hun leveranciers kunnen uitbreidingen doen aan de app. Daarvoor is het platform van de Burgerprofiel-app opgezet als een open systeem. Met die innovatieve aanpak wil Vlaanderen over 2 jaar alle lokale besturen aangesloten hebben op Mijn Burgerprofiel.

Vandaag beschikken 90 Vlaamse gemeenten over een “Onze Stad” app van de firma Fairville. De komende 2 jaren zullen de gemeenten die vandaag over deze app beschikken, overgaan naar het platform van Mijn Burgerprofiel.

“De samenwerking met Fairville en het open platform dat we gebouwd hebben, zullen Mijn Burgerprofiel snel de standaard maken onder de overheidsapps. Zo realiseren we samen de visie om voor de burger alles zoveel mogelijk te bundelen bij de overheid die het dichtst bij hem staat: de stad of gemeente”, verduidelijkt Goedele Van der Spiegel van Digitaal Vlaanderen, het overheidsagentschap dat verantwoordelijk is voor Mijn Burgerprofiel.

Digitale wallet

Nieuw in de Burgerprofiel-app is de digitale wallet, een veilige plek om officiële documenten, toegangsbewijzen of kaarten te stockeren en altijd mee op zak te hebben. In de wallet kan de burger een kopie van identiteitsdocumenten maken, rijbewijs of andere documenten, wat handig kan zijn op reis of bij verlies van één van deze documenten.

Met één klik kan je ook officiële overheidsdocumenten uit je eBox zoals vergunningen, of officiële attesten toevoegen aan de wallet. De documenten zijn vanaf dan ook offline te gebruiken.

Binnenkort zullen ook pasjes en kaarten die met een QR- of een klassieke barcode werken, zoals bibliotheekkaarten, toegangskaarten voor het recyclagepark en anderen aan de app kunnen toegevoegd worden. Vanaf dan kan de smartphone als toegangsbewijs dienen en hoef je de kaarten niet meer op zak te houden.

Webversie Mijn Burgerprofiel al een groot succes

De webversie van Mijn Burgerprofiel (www.mijnburgerprofiel.be(opent in nieuw venster)) kende de afgelopen 2 jaren een enorme groei. Vandaag zijn meer dan 70% van de lokale besturen met hun website aangesloten, en vorig jaar is er 16 miljoen keer aangemeld in Mijn Burgerprofiel. Mijn Burgerprofiel was enkel in een webbrowser beschikbaar en steeds meer mensen deden dat vanop hun smartphone. De bouw van een mobiele app was dan een logische stap, zeker omdat meer Vlamingen over een smartphone beschikken dan over een computer.

Start van communicatiecampagne

De app van Mijn Burgerprofiel is beschikbaar in de Apple App Store en in de Google Play Store. Samen met de lancering start een communicatiecampagne om Mijn Burgerprofiel bij het grote publiek bekend te maken als hét (digitale) overheidsloket dat 7 dagen op 7, 24u op 24 geopend is. Via gerichte voorbeelden en spots wordt het gebruiksgemak van Mijn Burgerprofiel in de verf gezet.

Screenshots van de app

Algemene Burgerprofiel App

Voorbeeld van een lokale app: Brasschaat