Gedaan met laden. U bevindt zich op: Project ‘Cyberveilige Gemeenten’: laat dit jaar nog een ICT-veiligheidsaudit uitvoeren Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Project ‘Cyberveilige Gemeenten’: laat dit jaar nog een ICT-veiligheidsaudit uitvoeren

Nieuwsbericht
13 september 2023

In 2020 maakte de Vlaamse overheid meer dan 2 miljoen euro vrij om lokale besturen te ondersteunen in hun strijd tegen cybercriminaliteit.

In samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Digitaal Vlaanderen, Audit Vlaanderen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) werd hiervoor het project ‘Cyberveilige Gemeenten(opent in nieuw venster)’ opgezet.  Als onderdeel van het project is – in samenwerking met professionele auditors – een cofinancieringsaanbod van ICT-veiligheidsaudits uitgewerkt, waarop steden en gemeenten kunnen intekenen.

Het aanbod om een ICT-veiligheidsaudit uit te voeren met cofinanciering van de Vlaamse overheid geldt nog tot en met 31 december 2023. We adviseren daarom om nog snel contact op te nemen met de externe auditors die deze ICT-veiligheidsaudits uitvoeren en een aanvraag voor cofinanciering in te dienen. Alle bestellingen moeten dit jaar nog uitgevoerd én opgeleverd zijn om van de cofinanciering te kunnen genieten. Wees er dus op tijd bij!

De basisaudit(opent in nieuw venster) omvat o.a.:

  • interne intrusietesten
  • externe intrusietesten
  • testen van het wachtwoordbeheer en het overkoepelende logisch toegangsbeheer
  • bespreking van de voornaamste werkpunten
  • documentanalyse over bedrijfscontinuïteitsplanning

De cofinanciering bij een basisaudit bedraagt 2/3de van de kostprijs(opent in nieuw venster). De lokale besturen kunnen verder naar eigen keuze auditdiensten bestellen die hun informatiebeveiliging kunnen helpen controleren, bewaken of verbeteren als ze optionele aanvullende auditwerkzaamheden bestellen. Ook bestellingen voor hertoetsing komen hiervoor in aanmerking.

Sinds de start van het project bestelden al 165 lokale besturen een basisaudit waarvan 33 lokale besturen daarna intekenden voor een aanvullende audit(opent in nieuw venster).  De cofinanciering bij deze aanvullende audit bedraagt 1/2de van de kostprijs. Belangrijk: lokale besturen die nog geen basisaudit lieten uitvoeren, dienen eerst een basisaudit te laten uitvoeren.

Deze ICT-veiligheidsaudits(opent in nieuw venster) helpen u als lokaal bestuur:

  • een beter beeld te krijgen van de belangrijkste potentiële kwetsbaarheden op het vlak van cyberveiligheid
  • om de geïdentificeerde kwetsbaarheden en uitdagingen gestructureerd en onder professionele begeleiding aan te pakken

Meer informatie over het cofinancieringsaanbod en de bestelprocedure vindt u op https://www.auditvlaanderen.be/ict-veiligheidsaudits.  (opent in nieuw venster)