Gedaan met laden. U bevindt zich op: Upgrade 'Hinder in kaart' vormt sluitstuk van vernieuwd Geopunt  Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Upgrade 'Hinder in kaart' vormt sluitstuk van vernieuwd Geopunt 

Nieuwsbericht
7 december 2023

De website Geopunt, de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie, kondigt de vernieuwing van de kaarttoepassing ‘Hinder in kaart’ aan. Via deze toepassing ziet u waar er geplande verkeershinder is in uw regio. De upgrade markeert een volledige overgang naar geavanceerde technologie binnen Geopunt en is afgestemd op het nieuwe datamodel van GIPOD (Generiek Informatieplatform Openbaar Domein). De nieuwe kaarttoepassing gaat gepaard met nieuwe functionaliteiten en groot gebruiksgemak. Actie is nodig als u de kaarttoepassing ‘Hinder in kaart’ op uw website deelt.

“De vernieuwing van de kaarttoepassing ‘Hinder in kaart’ is de kers op de taart van het nieuwe Geopunt en het resultaat van een nauwe samenwerking met het GIPOD-team bij athumi” aldus Inge Borghmans, business analist bij het team Geopunt van Digitaal Vlaanderen. “De focus lag op het creëren van een intuïtievere gebruikersinterface en een verbeterde gebruikerservaring”.

Knappe functionaliteiten, snel en intuïtief

Voortaan zijn hinder en de oorzaak ervan (de innames) apart te visualiseren en te bevragen. Geopunt bezoekers kunnen nu de hinder opvragen die voor hen van toepassing is als voetganger, fietser of gemotoriseerd verkeer. Vandaaruit kan de oorzaak van hinder bevraagd worden. Deze wordt ingedeeld volgens 3 types: evenementen, grondwerken en werken. Omgekeerd kan ook: vanuit een oorzaak kan de bijhorende hinder worden opgevraagd. Een handleiding hebt u alvast niet nodig. De nieuwe kaarttoepassing werkt bijzonder intuïtief en snel.

Samenwerking tussen Geopunt en het GIPOD  

De kaarttoepassing ‘Hinder in kaart’ maakt gebruik van actuele gegevens uit GIPOD, het platform dat informatie over geplande grondwerken, werken en evenementen en de daaruit voortvloeiende hinder op het openbaar domein samenbrengt. Aannemers, nutsbedrijven en overheden leveren de gegevens aan. De databron (GIPOD) werd grondig vernieuwd waardoor de kaarttoepassing ‘Hinder in kaart’ ook op Geopunt moest worden aangepast. Het team Geografische webdiensten van Digitaal Vlaanderen bood hiervoor de essentiële ondersteuning. Zij leverden o.a. de services om de hinder en de innames effectief te visualiseren in Geopunt.  

Meer info?   

Probeer de vernieuwde kaarttoepassing ‘Hinder in kaart’ meteen uit op https://www.geopunt.be/hinder-in-kaart . Voor meer informatie en de handleiding kunt u terecht op de webpagina van de kaarttoepassing Hinder in kaart. 

Informatie over het GIPOD vindt u op de website.