Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse overheid bevestigt leiderschap in Europese digitale transformatie Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Vlaamse overheid bevestigt leiderschap in Europese digitale transformatie

Nieuwsbericht
9 juni 2023

Europese Verklaring ondersteunt Living-in.eu initiatief om digitale uitdagingen aan te pakken

Vandaag kondigt de Vlaamse overheid haar deelname aan de Europese Verklaring en het Living-in.eu initiatief aan. Dit initiatief, gelanceerd door de Europese Commissie, vormt een netwerk en platform dat zich richt op het gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen op het gebied van digitale transformatie. Door nauwe samenwerking met vooraanstaande Europese organisaties zoals Eurocities, OASC, het Comité van de Regio’s,… streeft Living-in.eu naar technologisch leiderschap in de EU, waarbij Europese waarden, diversiteit en individuele digitale rechten worden gewaarborgd.

De Europese Verklaring is een belangrijke mijlpaal op weg naar een “Europese aanpak” van de digitale transformatie van lokale besturen, gemeenschappen en regio’s. Het doel is om lokale overheden aan te moedigen om gezamenlijk digitale oplossingen te (her)gebruiken, waardoor de digitale kloof wordt gedicht, ongelijkheid wordt verminderd en er een sterkere territoriale cohesie wordt bevorderd. Lokale data spelen hierbij een cruciale rol. Op die manier kunnen burgers en bedrijven beter onderbouwde, innovatieve en hoogwaardige diensten aangeboden krijgen.

Vlaamse overheid ondertekende de Europese Verklaring

Op voorstel van de Smart Region Office en de ministers Jan Jambon, Jo Brouns en Bart Somers heeft de Vlaamse overheid besloten het Living in EU-initiatief te onderschrijven en de Europese Verklaring te ondertekenen. Hiermee positioneert Vlaanderen zich als een voortrekker op het gebied van innovatieve digitale transformatieprojecten en -oplossingen in Europa.

Minister-president Jan Jambon heeft de verklaring ondertussen ondertekend namens de Vlaamse overheid. Vandaag, vrijdag 9 juni, bekrachtigen de respectievelijke administrateurs-generaal - Jan Smedts van Digitaal Vlaanderen, Jeroen Windey van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Mark Andries van VLAIO - het belang van dit initiatief door samen met Martin Bailey, vertegenwoordiger van de Europese Commissie en afdelingshoofd DG Connect en André Sobczak, secretaris-generaal van Eurocities, de verklaring door mee te ondertekenen.

De Vlaamse overheid roept steden, gemeenten en andere actoren op het gebied van digitale transformatie in Vlaanderen op om de verklaring mee te ondertekenen of te ondersteunen.

Vlaanderen heeft al bijgedragen aan succesvolle EU-projecten, onder meer door deelname en coördinatie van studiedagen, debatten, technische werkgroepen en workshops rond Local Digital Twins. Als coördinator van het H2020 DUET en H2020 COMPAIR project rond burgerwetenschap speelt Vlaanderen in op de betrokkenheid van Europese burgers bij de Digitale Transformatie. Ook de op Interoperable Europe gebaseerde OSLO standaarden passen binnen de Living-in.eu doelstellingen.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het Living-in.eu initiatief en de Europese Verklaring kunt u terecht op de volgende website: https://living-in.eu(opent in nieuw venster)