Sinds 2015 is de Basiskaart Vlaanderen (GRB) de authentieke gegevensbron voor grootschalige topografie in Vlaanderen. Digitaal Vlaanderen zet hiervoor sterk in op een kwalitatief beheer en bijwerking van deze bron op vlak van juistheid, nauwkeurigheid, volledigheid en actualiteit. We willen nu verder inzetten op de versnelling van de bijhouding van de Basiskaart Vlaanderen (GRB). Dit zorgt voor een meer actuele Basiskaart, wat alle gebruikers ten goede komt.
De huidige bijhoudingsprocessen van de Basiskaart werden voor alle gemeentes opgezet sinds 2006. Voor elke gemeente bestaan momenteel 6 bijhoudingsprocessen (Terreinupdate, Bijhouding binnengebieden, Globale bijhouding, Kadastralisatie, Adp-update en Inpassen as-builtplannen). Deze bijwerkingen worden grotendeels uitgevoerd via overheidsopdrachten en dit per gemeente. De planning van deze processen en de kwaliteitscontrole gebeurt bij Digitaal Vlaanderen.
Door onder meer de nood aan optimalisatie en vereenvoudiging, de vraag naar het versnellen van de bijhouding, en de nood aan een samenwerking met de markt op langere termijn, heeft Digitaal Vlaanderen het initiatief genomen om een ‘nieuwe bijhouding’ op te zetten: Bijhouding via managed services. Hierbij zal één dienstverlener verantwoordelijk zijn voor de ganse bijhouding (die alle huidige processen omvat, inclusief het hergebruiken van as-builtplannen waarop Digitaal Vlaanderen blijft inzetten) in een grote zone (ongeveer 1/7de van Vlaanderen) en zelf instaan voor de planning op basis van contractueel afgesproken actualiteitsvereisten, die varieert naargelang het type GRB-object. Deze actualiteitsvereisten zijn in overleg met de GRB-partners vastgelegd (zie onderstaande tabel). De termijn voor een individuele anomalie begint te lopen van zodra deze binnenkomt bij Digitaal Vlaanderen. In tegenstelling tot de huidige bijhoudingsprocessen (waarin anomalieën van een gemeente worden opgespaard tot een nieuwe procescyclus begint te lopen) wordt een anomalie dus direct in de bijhouding opgenomen. De dienstverlener dient zijn planning hierop te organiseren. Door op deze manier tewerk te gaan, zal de bijhouding van het GRB sneller verlopen.
Actualiteitsvereiste | GRB-object of type mutatie (ingetekend als anomalie) |
3 maanden | Aanleg nieuwe weg |
6 maanden | Gebouw aan de grond opmeetbaar vanaf het openbaar domein Heraanleg van een weg Windturbine Cabine Weg as |
9 maanden | Weginrichting (vb. putdeksel, verkeersdrempel) |
12 maanden | Overige objecten in het openbaar domein |
18 maanden | Overige objecten gelegen in het binnengebied (vb. spoorbaan, watergang, gebouwen niet aanmeetbaar vanaf het openbaar domein) |
Deze nieuwe manier van bijhouding betekent een grote verandering, zowel voor Digitaal Vlaanderen als voor de dienstverleners, die via overheidsopdrachten instaan voor de uitvoering van de bijhouding. Daarom werd voor deze omschakeling een testfase voorzien. Deze testfase liep van 1/12/2021 tot 20/10/2022. In de testfase werden 38 gemeentes (voor Gent en Brugge een deel van de gemeente) onderverdeeld in 4 percelen. Elk van deze percelen werd toegewezen aan een dienstverlener, die voor dit perceel de nieuwe bijhouding heeft toegepast.
Voor de actuele bijwerkingen is het rapport Wijzigingen Basiskaart Vlaanderen(opent in nieuw venster) beschikbaar. Dit rapport geeft een overzicht van het aantal wijzigingen in de Basiskaart Vlaanderen (GRB) voor de thema’s gebouw, kunstwerk, perceel, weg en terrein voor een periode die door de gebruiker zelf kan worden ingesteld.
Gemeentes opgenomen in de testfase:
- Perceel 1 Kust (Knokke-Heist, Damme, Brugge_A, Blankenberge, Zuienkerke, Jabbeke, De Haan, Bredene, Oudenburg, Oostende)
- Perceel 2 Midden Oost-Vlaanderen (Deinze, Gent_C, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Oosterzele, Nazareth, Kruisem, Zulte, Gavere)
- Perceel 3 Waasland (Gent_A, Wachtebeke, Temse, Hamme, Moerbeke, Stekene, Sint-Niklaas, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas)
- Perceel 4 Hageland (Aarschot, Holsbeek, Herent, Leuven, Lubbeek, Bierbeek, Boutersem, Tienen, Hoegaarden, Rotselaar)
We plannen de nieuwe bijhouding voor gans Vlaanderen uit te voeren vanaf tweede kwartaal 2023.
Vanaf dan verdwijnen de huidige processen en zal er een nieuwe vorm van rapportering worden geïntroduceerd.
In de vernieuwde bijhouding blijft het ook belangrijk dat meldingsplichtigen (dat zijn onder meer de steden en gemeenten, nutsbedrijven, lokale overheden) maar ook andere gebruikers actief blijven melden via het GRB-meldingssysteem(opent in nieuw venster). Indien we op de hoogte zijn van fouten, onvolledigheden en mutaties kunnen we sneller, gerichter en efficiënter de Basiskaart Vlaanderen (GRB) actualiseren.
Ook het aanleveren van GRB-conforme as-builtplannen door opdrachtgevers van spoor-, water- en weginfrastructuur blijft vandaag en in de toekomst belangrijk voor de bijhouding van het GRB. Door het gebruik van as-builtplannen hanteren we het principe ‘eenmalige inwinning, meervoudig gebruik’. Het recupereren van as-builtplannen vormt een aanvulling op de bijhouding via managed services. Door as-builtplannen te integreren in het GRB wordt de doorlooptijd tussen de uitvoering van de werken en het ter beschikking stellen van een actueel GRB korter.