Gedaan met laden. U bevindt zich op: Roel Saeyvoet over de basiskaart Vlaanderen Basiskaart Vlaanderen (GRB)

Roel Saeyvoet over de basiskaart Vlaanderen

“De basiskaart Vlaanderen (GRB) heeft voor ons veel toegevoegde waarde.”

“In Zwijndrecht gebruikten we vroeger een analoge basiskaart. Die werd bijgetekend door een tekenaar met nieuwe straten en dergelijke. De objecten waren beperkt. Er stonden wat leidingen en huizen op. De tekenaar had een voltijdse job. Hij werkte kaarten bij, bezorgde die aan klanten zoals de politie en openbare diensten. Maar het waren altijd momentopnames en er waren ook verschillende versies.”

“Toen de man op pensioen ging, zijn we gaan focussen op digitaliseren en vectoriseren. De basiskaart Vlaanderen (GRB) van Zwijndrecht werd sneller opgeleverd. Het had veel toegevoegde waarde: unieke ondergrond, contouren, bijgebouwen. De basiskaart gebruiken we voor kerntaken en voor het beleid. We visualiseren bijvoorbeeld situaties voor het schepencollege of de dienst communicatie.”

“Dankzij de webdiensten hebben we altijd de meest recente versie van de basiskaart. Dat is zeer interessant. Voor alles wat we inventariseren maken we er gebruik van: riolen, groen, studiewerk. Topografische kaarten gebruiken we niet meer.”

“De basiskaart is nauwkeurig. We gebruiken ook orthofoto’s voor de inventarisatie van groen, maar voor intekenen gebruiken we de basiskaart. De bijhoudingsprocedure is trouwens geoptimaliseerd door het gebruik van LIDAR-technieken.”