Gedaan met laden. U bevindt zich op: Afgerond experiment: BrighterBins & HFB Experimenten Sandbox Vlaanderen

Afgerond experiment: BrighterBins & HFB

Slimme vuilnisbakken van BrighterBins voor Het Facilitair Bedrijf

Het Facilitair Bedrijf (HFB) is het agentschap van de Vlaamse overheid dat de grote kantoorgebouwen beheert waarin de administratie van de Vlaamse overheid zetelt. Dit beheer omvat onder meer werkplekdiensten, ICT, catering, schoonmaak, vastgoedbeheer, technisch beheer, ….

In die gebouwen staan op diverse plaatsen heel wat vuilbakken die medewerkers van HFB wanneer nodig leegmaken. Elke dag controleren welke vuilbakken geleegd dienen te worden is een erg tijdsintensieve bezigheid. Daarom lanceerde de gebouwbeheerder van het Anna Bijns gebouw (VAC Antwerpen) een uitdaging om na te gaan of we slimme vuilnisbakken kunnen inzetten. Die vertellen dan zelf aan de verantwoordelijke medewerkers wanneer het tijd is om geleegd te worden. Een aanzienlijke tijdsbesparing dus.

SmartEnds(opent in nieuw venster), een Gents start-up tekende in op deze challenge met zijn product Brighterbins(opent in nieuw venster). Het betreft een sensor die in zowat elk type vuilbak geïnstalleerd kan worden en zijn info continu doorzendt naar de toepassing. Online kan dan per vuilbak nagegaan worden voor hoeveel procent die gevuld is.

Initieel was voorzien het experiment op te zetten in het VAC Antwerpen. Wegens een aangepaste werkwijze in dat gebouw en een lange pauze door de corona-maatregelen werd alsnog besloten het experiment in het Ellipsgebouwi n Brussel op te zetten. Daar werden 50 papiervuilbakken gedurende drie maanden voorzien van een sensor. Het doel was dat HFB op deze manier kon nagaan of dit systeem tijd kan besparen bij het leegmaken van de vuilnisbakken.

De bevindingen van HFB na het experiment waren dat de sensoren van BrighterBins degelijk werkten en een goed zicht gaven op welke papiervuilbakken geledigd dienden te worden. De papiervuilbakken in het Ellipsgebouw zijn grote containers van 120l, die geledigd dienen te worden aan de loskade. Gezien hierbij steeds een lege papiervuilbak in de plaats wordt gezet van een volle, was het werken met vaste sensoren in deze vuilbakken niet optimaal. Het continu verwisselen van de vuilnisbakken maakte het moeilijker om op het online platform op te volgen welke vuilnisbak nu precies waar stonden. Het gebruik van sensoren zou volgens de deelnemers aan het experiment wel een grote meerwaarde hebben bij gebruik in vaste vuilbakken in grote gebouwen, grote parken of op het openbare domein.