Beheert u kabels of leidingen? Consulteer dan onze pagina voor Kabel- en Leidingbeheerders.

KLIP stuurt uw aanvraag door naar alle mogelijk betrokken kabel- en leidingbeheerders (KLB’s). Op basis van hun antwoorden stelt KLIP één overzichtelijk digitaal plan op. Het plan met alle aanwezige ondergrondse infrastructuur kunt u bekijken in het KLIP-portaal ((opent in nieuw venster)) of via de KLIP-app voor Android, iOS en Windows ((opent in nieuw venster)).

Inhoud is aan het laden

Wat is KLIP?

Wie moet een KLIP-aanvraag indienen?

Iedereen die op het grondgebied van het Vlaamse Gewest grondwerken wil uitvoeren is verplicht om via KLIP een planaanvraag in te dienen ((opent in nieuw venster)). Zonder de KLIP-aanvraag bent u niet verzekerd voor de gevolgen van graafschade.

Wie grondwerken wil uitvoeren in Brussel of Wallonië, meld het project aan via de KLIM-website ((opent in nieuw venster)).

Wanneer moet u een planaanvraag indienen?

Wanneer u grondwerken gaat uitvoeren, moet u plannen aanvragen. Pas als u de plannen in handen hebt, mag u de grondwerken starten. Reken hiervoor tenminste 3 werkdagen.

Ter informatie: Grondwerken zijn alle activiteiten die een impact hebben op het grondoppervlak of de ondergrond en schade kunnen veroorzaken aan kabels en leidingen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen openbaar- en privédomein. Voorbeelden van grondwerken vindt u hier ((opent in nieuw venster)).

De grondwerken moeten binnen de 40 werkdagen na de planaanvraag worden gestart. Na 6 maanden zal KLIP de planaanvraag archiveren ((opent in nieuw venster)).

KLIP-aanvragen zijn betalend

  • Voor kleine werken (met een aangevraagde zone kleiner dan 200m²) betaalt u €5.
  • Grotere werken (met een aangevraagde zone groter dan 200m²) kosten €10.

Met de opbrengst wordt KLIP continu verbeterd.

Verloop van een planaanvraag