Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP) Onze oplossingen

Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP)

Wanneer u grondwerken wil uitvoeren, moet u weten welke kabels en leidingen u onder de grond kan tegenkomen om graafschade te voorkomen. Deze leidingen vraagt u op via het KLIP.

Beheert u kabels of leidingen? Consulteer dan onze pagina voor Kabel- en Leidingbeheerders.

KLIP stuurt uw aanvraag door naar alle mogelijk betrokken kabel- en leidingbeheerders (KLB’s). Op basis van hun antwoorden stelt KLIP één overzichtelijk digitaal plan op. Het plan met alle aanwezige ondergrondse infrastructuur kunt u bekijken in het KLIP-portaal(opent in nieuw venster) of via de KLIP-app voor Android, iOS en Windows(opent in nieuw venster).

Inhoud is aan het laden

Wat is KLIP?

Wie moet een KLIP-aanvraag indienen?

Iedereen die op het grondgebied van het Vlaamse Gewest grondwerken wil uitvoeren is verplicht om via KLIP een planaanvraag in te dienen(opent in nieuw venster). Zonder de KLIP-aanvraag bent u niet verzekerd voor de gevolgen van graafschade.

Wie grondwerken wil uitvoeren in Brussel of Wallonië, meld het project aan via de KLIM-website(opent in nieuw venster).

Wanneer moet u een planaanvraag indienen?

Wanneer u grondwerken gaat uitvoeren, moet u plannen aanvragen. Pas als u de plannen in handen hebt, mag u de grondwerken starten. Reken hiervoor tenminste 3 werkdagen.

Ter informatie: Grondwerken zijn alle activiteiten die een impact hebben op het grondoppervlak of de ondergrond en schade kunnen veroorzaken aan kabels en leidingen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen openbaar- en privédomein. Voorbeelden van grondwerken vindt u hier(opent in nieuw venster).

De grondwerken moeten binnen de 40 werkdagen na de planaanvraag worden gestart. Na 6 maanden zal KLIP de planaanvraag archiveren(opent in nieuw venster).

KLIP-aanvragen zijn betalend

  • Voor kleine werken (met een aangevraagde zone kleiner dan 200m²) betaalt u €5.
  • Grotere werken (met een aangevraagde zone groter dan 200m²) kosten €10.

Met de opbrengst wordt KLIP continu verbeterd.

Verloop van een planaanvraag

Open Opleidingen KLIP najaar 2023

Tijdens deze Open Opleidingen leert u alles over KLIP: wat is het, wanneer en hoe gebruik ik het?