Gedaan met laden. U bevindt zich op: ICT-Architect Vacatures Digitaal Vlaanderen

ICT-Architect

Voor agentschap Vlaanderen Digitaal, is Vlaanderen Connect op zoek naar een:

ICT-Architect

Contract onbepaalde duur

Brussel

Ben je een gepassioneerde ICT-architect? Wil je meewerken aan het uittekenen van de ICT-architectuur binnen de Vlaamse overheid en heb je ervaring in een overkoepelende ICT-architectenrol? Dan kom jij mogelijk ons team van ICT-experten bij Digitaal Vlaanderen vervoegen!

Waar kom je terecht? 

Als ICT-Architect werk je binnen het agentschap Digitaal Vlaanderen binnen de afdeling ‘ICT-diensten’. De afdeling wil meerwaarde aan zijn klanten bieden via gemeenschappelijke ICT-diensten om zo bij te dragen tot de optimale werking van de Vlaamse overheid als geheel.
Deze gemeenschappelijke ICT-diensten bieden we aan voor alle entiteiten van de Vlaamse overheid alsook voor de lokale besturen.

De afdeling telt een 40 tal medewerkers en levert diensten op vlak van datacenter en cloud, netwerk en netwerkbeveiliging, werkplekinfrastructuur, MS Office-toepassingen, platformen voor samenwerking, beveiligings- en integratiebouwstenen en diensten voor ontwikkeling en beheer van bedrijfstoepassingen. Deze diensten steunen in grote mate op dienstverlening die via de ICT-raamcontracten geleverd wordt door externe dienstverleners.

Je werkt deels van thuis en deels in de kantoren in Brussel (Herman Teirlinck gebouw), sommige vergaderingen vinden plaats in de kantoren te Gent (Virginie Loveling gebouw).

Wat zal je moeten doen?

Als ICT-Architect zal je vanuit de algemene organisatie en ICT-strategie instaan voor de ontwikkeling, en het beheer van de architectuur van de infrastructuur- en platformdiensten van de afdeling ICT-diensten.

Meer specifiek beschrijf je mee de architectuur van deze diensten d.m.v. principes, modellen, richtlijnen en regels, werk je als architect het concreet ontwerp van de dienstenarchitectuur uit en ontwikkel je mee de generieke referentie architecturen die de verschillende diensten integreren.

Daarnaast sta je ook in voor het capteren van nieuwe vereisten naar de diensten of dienstenportfolio en de vereisten die gesteld worden binnen de applicatie- en businesscontext waarin de infrastructuur- en platformdiensten toegepast worden.

Je werkt mee aan het opstellen van de roadmap van de verschillende diensten en je doet voorstellen inzake de productenportfolio en product-overschrijdende thema’s.

Je werkt mee aan de architecturale governance binnen de ICT-raamcontracten van Digitaal Vlaanderen en je volgt en begeleidt het overleg met de dienstverleners. Ook sta je in voor het informatiebeheer inzake architectuurbeschrijvingen;

Je werkt overkoepelend over een breed gamma aan infrastructuur- en platformdiensten.

Opdrachten

 • Je assisteert en coacht de productteams bij het in kaart brengen van de architectuur van de infrastructuur- en platformdiensten (services, onderlinge relaties tussen de services, componenten, ….).
 • Je brengt overkoepelende referentiearchitecturen in kaart waarbij verschillende infrastructuur- en platformdiensten geïntegreerd worden tot een coherent geheel dat invulling geeft aan applicatie- en business vereiste. Je vindt daarbij een balans tussen tegenstrijdige vereisten.
 • Je stuurt de productontwikkeling en de product roadmap van de verschillende producten aan vanuit dit overkoepelende perspectief. Je neemt deel aan het Architectuur Review Board (ARB) overleg dat de evaluatie uitvoert van voorstellen inzake architecturale studies, of high level product architectuur, product roadmaps, enz, …
 • Je neemt deel aan de architectuur board (AB) op niveau van het agentschap.
 • Je staat in voor het informatiebeheer van de architecturale werkproducten, beschrijvingen, overlegfora, standaarden, richtlijnen, enz, …
 • Je assisteert en helpt mee bij het in kaart brengen van nieuwe vereisten en behoeften naar de diensten of dienstenportfolio en helpt mee bij het in kaart brengen van de applicatie- en businesscontext waarin de infrastructuur- en platformdiensten toegepast worden.
 • Je werkt mee aan het opstellen van de roadmap van de verschillende diensten en voorstellen inzake de productenportfolio.
 • Je werkt mee bij het uitvoeren van de architecturale governance binnen de ICT-raamcontracten van Digitaal Vlaanderen met o.a. het opvolgen en mee begeleiden van het Tactisch overleg ICT-Architectuur.
 • Je verleent architectuuradviezen op tactisch, strategisch en operationeel niveau.
 • Je staat in voor de verdere professionalisering en verhoging van de kwaliteit van jouw architectuurdomeinen in de organisatie.

Naar wie zijn wij op zoek? 

Het werkterrein van de ICT-Architect is veelzijdig en breed, met een focus op technologie en infrastructuur. De kennis, interesses en ervaring van onze nieuwe collega zijn bijgevolg eveneens veelzijdig en gespreid over verschillende expertisedomeinen.
Een relevante kandidaat heeft een breed interesseveld en kan zich snel inwerken in nieuwe materies. Hij/zij heeft een diepgaande kennis van technologie en platformen en is daarbij eerder een sterke allrounder die in staat is om overkoepelend te werken en om integraties tot stand te brengen.

De ICT-Architect is sterk in conceptueel en abstract denken. De kandidaat heeft een scherpe analytische blik en heeft de voorkeur voor denkwerk, eerder dan voor hands-on werk en implementatie. Uiteraard is praktijkervaring zeer welkom en vormt dit een goede basis.

De vacature staat open voor zowel senior architecten als voor junior architecten; Deze laatsten hebben een beperkte werkervaring, maar hebben het potentieel en de motivatie om door te groeien naar de rol van senior ICT-Architect.

De minimale vereiste is dat de kandidaat beschikt over een basiskennis van alle prioritaire domeinen. Daarnaast heeft de kandidaat bij voorkeur ook een goede kennis van minstens twee prioritaire domeinen en ervaring op vlak van architecturale governance en/of adviesverlening binnen de prioritaire domeinen.

Prioritaire domeinen zijn:

 • AWS en Azure IAAS/PAAS producten en diensten, landing zone configuratie en beheer
 • Applicatie platformen (middlewares, Saas, platform architectuur)
 • Beveiliging; platformen en diensten op vlak van IAM, encryptie, certificaatbeheer, Priviliged Access Management (PAM), key beheer; Netwerkbeveiliging
 • Applicatie integratie: diensten, platformen
 • Werkplekken: device management, Azure AD, beveiliging van eindgebruikertoestellen

Een diepere kennis of meer ervaring in prioritaire domeinen is zeker een pluspunt. Dat geldt ook voor kennis en ervaring op secundaire domeinen.

Secundaire domeinen zijn:

 • Beveiliging: frameworks zoals ISO27001, security management
 • Applicatiearchitectuur: cloud native architectuur, modellen en beste praktijken
 • Applicatieontwikkeling en de processen, tools, modellen, beste praktijken, frameworks en standaarden die daarbij toegepast worden
 • Analytische systemen en de tools, architectuur, modellen, platformen die daarbij gebruikt worden
 • Enterprise architectuurontwikkeling: business analyse, informatie architectuur, Archimate, TOGAF framework, IT-strategieontwikkeling

Persoonlijkheidskenmerken:

Als kandidaat voor de rol beschik je over uitmuntende communicatie vaardigheden (geschreven en gesproken). Je bent dan ook in staat om nota’s en teksten op te stellen voor verschillende doelgroepen, van management, domein architecten, tot technische designers.

Je kan zelfstandig beslissingen nemen en de juiste prioriteiten stellen. Je bent een echte multitasker die taken kan combineren binnen verschillende projecten met verschillende technische omgevingen.
Je bent bereid jouw kennis in meerdere domeinen te verdiepen en je bent boven alles een resultaatgedreven medewerker die oplossingsgericht werkt.

Werken via Vlaanderen connect. 

Je wordt tewerkgesteld via Vlaanderen connect., de ICT-strategische dienstverlener van de Vlaamse overheid. Bij Vlaanderen connect. word je voor onbepaalde duur ter beschikking gesteld aan Digitaal Vlaanderen, hierbij ontvang je een contract van onbepaalde duur.

Werken voor Vlaanderen connect. betekent werken in een organisatie met boeiende en uitdagende IT-functies én de mogelijkheid om mee je schouders te zetten in het uitbouwen van een digitaal en slagkrachtig Vlaanderen.

Verder biedt werken voor Vlaanderen connect. tal van voordelen. Je werkt bij entiteiten van de Vlaamse overheid of bij lokale besturen voor lange termijn. Zo kan je meewerken aan een digitale en slagkrachtige overheid, voor burgers en ondernemers.
Daarnaast kan je doorgroeien en jezelf ontwikkelen door het enorme potentieel aan uitdagende functies via Vlaanderen connect. bij de Vlaamse overheid en de lokale besturen.

Wat kunnen wij jou bieden? 

Vlaanderen connect. biedt een contract van onbepaalde duur en een competitief salarispakket met:

 • Een aantrekkelijke brutoverloning
 • Een bonussysteem op basis van vast te leggen doelstellingen
 • Een mobiliteitsbudget
 • Maaltijdcheques van 8 euro/dag (eigen bijdrage 1,09 euro/dag)
 • Een forfaitaire onkostenvergoeding
 • Een hospitalisatieverzekering (je kan gezinsleden aansluiten)
 • Een groepsverzekering
 • Een arbeidsongevallenverzekering
 • Een opleidingsbudget
 • Een laptop
 • Een smartphone met abonnementsformule
 • Thuiswerkmiddelen en mogelijkheden tot thuiswerk
 • Mogelijkheid tot kinderopvang tijdens alle schoolvakanties aan een voordelig tarief.

Bij Vlaanderen connect. is een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk: een werkweek van
38 uur, 28 dagen verlof en extra wettelijke feestdagen (11/07, 02/11, 15/11 en 26/12).
Verder werken wij met flexibele werkuren en bieden wij ook de mogelijkheid tot thuiswerken.

Interesse? 

Solliciteren kan door jouw CV en motivatiebrief te mailen naar selectiesvlaanderenconnect.@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)