• Zowel NADO Vlaanderen, de (inter)nationale sportfederaties als het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) kunnen in Vlaanderen dopingcontroles uitvoeren. Controles in Vlaanderen gebeuren steeds door of onder de verantwoordelijkheid van een erkend controlearts. Het Vlaams Dopingtribunaal ondersteunt de aangesloten sportfederaties bij de organisatie van disciplinaire procedures bij dopingpraktijken.
  • Volgens de regelgeving kan al wie in georganiseerd verband aan sport doet (van de recreatieve fitnesser en amateursporter, tot de elitesporter) op elk ogenblik gecontroleerd worden. Dopingcontroles kunnen zowel binnen wedstrijdverband (onmiddellijk na een wedstrijd) als buiten wedstrijdverband (bijvoorbeeld na een training) gebeuren.
  • Als u sport en om medische redenen een geneesmiddel moet gebruiken, moet u opletten. Sommige geneesmiddelen bevatten stoffen die op de dopinglijst staan.
  • Bent u elitesporter, dan kunt u verplicht worden om gegevens ('whereabouts') over trainingen, wedstrijden of de verblijfplaats door te geven, op basis waarvan dopingcontroles buiten wedstrijdverband kunnen gebeuren.

Op de website Dopinglijn.be vindt u als sporter en sportvereniging alles wat u moet weten over de dopingbestrijding in Vlaanderen. U vindt er ook veel informatie over geneesmiddelen, verboden stoffen, voedingssupplementen en de procedure om een 'Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak' (TTN) aan te vragen.

  • Laatst gewijzigd op 20 maart 2019