Welke vorm de brexit ook zal aannemen, de impact op het Vlaamse bedrijfsleven zal zwaar zijn. Het VK is nu eenmaal een belangrijke handelspartner, waardoor de brexit – zowel in het geval van een no-deal als in het geval van een onderhandelde brexit – hard zal aankomen. 

De Vlaamse Regering wil met haar ‘Brexit Actieplan (opent in nieuw venster)’ de Vlaamse bedrijven alvast bijstaan in hun voorbereiding op de brexit en de weerbaarheid van het Vlaamse economische weefsel verhogen.

Export en import

De centrale Brexit Helpdesk (opent in nieuw venster) van Flanders Investment & Trade (FIT), in samenwerking met het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), staat ondernemingen bij met advies op maat. De helpdesk leidt ondernemingen naar de relevante Vlaamse en federale overheidsdiensten, partners, overheidswetgeving, subsidies en andere financieringsmogelijkheden.

FIT heeft alle voor de brexit relevante informatie die vandaag beschikbaar is, gebundeld in een 'dossier Brexit (opent in nieuw venster)' op de website en in de publicatie 'Brexit - Een stand van zaken (opent in nieuw venster)'.
Wie meer informatie wil, kan altijd contact opnemen met FIT. Hebt u vragen over de mogelijke gevolgen van de brexit voor uw bedrijf op juridisch, fiscaal, of sociaal vlak? Stel uw vraag via brexit@fitagency.be.

Bedrijven die overwegen een verlies aan marktaandeel te compenseren door hun producten en dienstenaanbod aan te passen of die op zoek zijn naar financiering, kunnen voor begeleiding en advies terecht bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Verder vinden bedrijven heel wat tips (opent in nieuw venster) en nuttige informatie op de brexit-pagina (opent in nieuw venster) van de FOD Economie en bij de antwoorden op enkele veelgestelde vragen (opent in nieuw venster) op die website. De FOD Economie heeft, in samenwerking met de gewesten, ook de ‘Brexit Impact Scan (opent in nieuw venster)’ ontwikkeld. Met die tool krijgt u een beeld van de impact die de brexit op uw onderneming kan hebben. Na het invullen van een vragenlijst krijgt u als bedrijf een uitgebreid, gepersonaliseerd impactrapport dat u kan helpen bij uw voorbereiding op de brexit.

Douane

Na de brexit (of na de overgangsperiode) wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU. Dat betekent dat u de goederen die u invoert of uitvoert, moet aangeven bij de douane. Via uw aangifte berekent de douane dan de invoer- of uitvoerheffingen. Ook beoordeelt de douane of er andere douanevoorschriften gelden, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

Op de website van de FOD Financiën vindt u een hoop informatie over de gevolgen van de brexit, onder meer op het vlak van btw en douane (opent in nieuw venster), voor ondernemingen die handelen met het Verenigd Koninkrijk. U vindt er ook de handige 'Checklist Brexit: hoe pas ik mijn bedrijf aan voor een harde brexit?'.

Contact

Flanders Investment and Trade - Helpdesk Brexit
brexit@fitagency.be
www.brexitready.be