Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kmo volgens de Europese kmo-definitie

Kmo volgens de Europese kmo-definitie

Een kmo (kleine of middelgrote onderneming) is een zelfstandige onderneming met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro óf een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro.

Bij heel wat steunmaatregelen verschillen de steunpercentages en andere drempels naargelang de steun voor kmo’s dan wel voor grote ondernemingen bedoeld is. Het is dus belangrijk dat een ondernemer weet tot welke categorie hij behoort.

Volgens de Europese kmo-definitie is een kmo (soms wordt nog een extra onderscheid gemaakt tussen een kleine en een middelgrote onderneming) een zelfstandige onderneming die voldoet aan de volgende voorwaarden:

CriteriaKleine onderneming (ko)Middelgrote onderneming (mo)
Tewerkstellingminder dan 50 minder dan 250
OFWEL jaaromzetmaximaal
10 miljoen euro
maximaal
50 miljoen euro
OFWEL balanstotaalmaximaal
10 miljoen euro
maximaal
43 miljoen euro

De onderneming moet dus altijd voldoen aan dan de tewerkstellingsvoorwaarde, maar bij de omzet- en de balanstotaalvoorwaarde mag de meest gunstige drempel worden gebruikt.

Deeltijdse werknemers of mensen die geen volledig jaar voor de onderneming hebben gewerkt, worden proportioneel in ‘voltijdse werknemers’ omgezet (bv. twee halftijdse werknemers gelden als één voltijdse). Uitzendkrachten worden niet meegeteld.

Zelfstandig

Als er een deelnemingsrelatie bestaat met (een) andere onderneming(en) van 25% of meer van het kapitaal of van de stemrechten, dan wordt uw onderneming niet meer beschouwd als een ‘zelfstandig’ bedrijf. De cijfers van die partnerondernemingen moeten dan pro rata (voor participaties tussen 25 en 50%), of volledig (voor participaties vanaf 50%), worden meegeteld bij het aftoetsen van bovenvermelde criteria.

Kmo-portefeuille

Als een onderneming zich aanmeldt bij de kmo-portefeuille, wordt op basis van die criteria een ondernemingsgrootte voorgesteld. De kmo-portefeuille haalt die gegevens op bij de Nationale Bank van België. De ondernemingsgrootte wordt vastgeklikt bij de eerste succesvolle steunaanvraag in een kalenderjaar en geldt voor de rest van dat kalenderjaar.

De kmo-portefeuille bekijkt alleen de gegevens die gekoppeld zijn aan het ondernemingsnummer van de steunvragende onderneming. Als die onderneming tot een groep van ondernemingen behoort, moeten ook de criteria van de overige ondernemingen (deelnemende en/of participerende ondernemingen) meegeteld worden volgens de Europese kmo-definitie.

Veelgestelde vragen