De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) verricht onderzoek over ecologisch design en duurzame productinnovatie en heeft enkele handige tools ontwikkeld.

  • Ecolizer ((opent in nieuw venster)): een gratis online tool om producten te ontwerpen met een minimale milieu-impact. Productontwerpers kunnen eenvoudig een milieu-evaluatie maken van één of verschillende productvoorstellen en productieprocessen.
  • OVAM SIS-Toolkit ((opent in nieuw venster)): een tool om duurzaamheidsprincipes te integreren in innovatie- en designprocessen om waardecreatie te vergroten. 'SIS' staat voor 'Sustainable Innovation System'.
  • EHO-kit ((opent in nieuw venster)): een tool voor het hoger onderwijs om ecodesign te integreren in de curricula van opleidingen van het hoger onderwijs.

Elk jaar reikt de OVAM twee awards uit: de Ecodesign Award voor studenten ((opent in nieuw venster)) en de Ecodesign Award PRO ((opent in nieuw venster)) voor professionele ontwerpers die een product ontwikkelen of voor een product dat al op de markt is.