Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een diploma secundair onderwijs behalen als volwassene

Een diploma secundair onderwijs behalen als volwassene

Hebt u vroeger nooit uw diploma van de middelbare school behaald? Geen nood. Er bestaan verschillende manieren om als volwassene uw diploma secundair onderwijs toch nog te behalen.

Volwassenenonderwijs

Studente neemt haar cursus door.
© Joris Casaer

U kunt uw diploma secundair onderwijs behalen via het volwassenenonderwijs (vroeger heette dit tweedekansonderwijs). In het volwassenenonderwijs wordt het lessenpakket verdeeld in kleinere modules. Zo kunt u zelf de duur en het tempo van uw opleiding bepalen. U kunt per module afzonderlijk inschrijven en u behaalt telkens een deelcertificaat. Hebt u alle deelcertificaten van een bepaalde opleiding behaald, dan krijgt u het diploma.

De lessen in het volwassenenonderwijs zijn volledig afgestemd op volwassenen. Zo worden er voorbeelden gebruikt uit concrete werksituaties. De lessen kunnen overdag of ’s avonds plaatsvinden.

Examencommissie secundair onderwijs

Via de Examencommissie secundair onderwijs kunt u ook een diploma behalen. U studeert dan zelf op eigen tempo de leerstof in. Er worden geen lessen gegeven, enkel examens georganiseerd. U kunt zich voor de examens online inschrijven. Als u voor alle vakken geslaagd bent, ontvangt u uw diploma met de post.