Van werkzoekende tot ondernemer: u staat er niet alleen voor

Werkzoekenden die eraan denken een eigen zaak op te richten, kunnen rekenen op advies, steun en intensieve begeleiding van de overheid. U kunt begeleiding krijgen vanaf het moment dat u het idee hebt opgevat om zelfstandige te worden tot de eigenlijke oprichting van uw bedrijf.

U kunt zich al in de ideeënfase laten screenen om te zien of u uit het juiste hout gesneden bent om als ondernemer te slagen. Met het traject 'Maak Werk van je Zaak' krijgt u de kans uw ondernemerscapaciteiten aan te scherpen, als dat nodig is. Dat traject bestaat uit 5 stappen.

 • Stap 1

  Infosessie

  U maakt kennis met de mogelijke opleidingen en begeleidingsvormen die uw ondernemersvaardigheden aanscherpen.

 • Stap 2

  Gesprek met de VDAB-consulent.

  Tijdens een vrijblijvend gesprek bekijkt de gespecialiseerde consulent of u de nodige kwaliteiten en een realistische kijk op het ondernemerschap hebt.

 • Stap 3

  Gesprek met een startersadviseur van Syntra

  Samen met een Syntra-adviseur stippelt u een actieplan uit. De adviseur kan u verder begeleiden tot aan de eigenlijke opstart als zelfstandige.

 • Stap 4

  Oriënteringsfase

  Tijdens een periode van maximaal 6 maanden kunt u een attest bedrijfsbeheer behalen en een haalbaar businessplan uitwerken.

 • Stap 5

  Begeleidingsfase

  Tijdens een periode van maximaal 6 maanden bereidt u de opstart van uw zaak concreet voor en krijgt u een aantal nuttige tips & tricks mee.

Schaaf uw kennis bij in uw eigen tempo

Wilt u ondersteuning bij het oprichten van uw zaak, maar hebt u geen tijd om buitenshuis een opleiding te volgen? Dan is de webleercursus 'starten met je eigen zaak' misschien iets voor u. U kunt de cursus 24 uur per dag raadplegen via het internet. Hij is gratis voor werkzoekenden die een uitkering ontvangen.

Een cursus basiskennis bedrijfsbeheer is niet langer verplicht.

Een duwtje in de rug van de overheid

Als u als werkzoekende de stap wilt zetten naar een zelfstandige activiteit, kunt u uw voordeel doen met enkele overheidsmaatregelen die u een duwtje in de rug geven, zowel op het gebied van inkomen als met hulp bij het opstarten van uw zaak.

Zodra u met uw zelfstandige activiteit bent begonnen, staat het Agentschap Innoveren en Ondernemen voor u klaar. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen is het aanspreekpunt voor alle ondernemers in Vlaanderen.