Meisjes houden cavia's in hun handen.

Vóór u een huisdier koopt, is het belangrijk na te denken of u goed voor het dier zult kunnen zorgen. Op huisdierinfo.be staan de 7 vragen die u zich eerst moet stellen (opent in nieuw venster). U vindt er ook interessante huisdierwijzers voor onder andere honden (opent in nieuw venster), katten (opent in nieuw venster), cavia's (opent in nieuw venster), vissen (opent in nieuw venster), vogels (opent in nieuw venster).

Welk dier kopen?

Als particulier mag u alleen zoogdieren houden die op de ‘positieve lijst (opent in nieuw venster)’ staan. Als u een zoogdiersoort wilt houden die niet op de lijst staat, moet u daarvoor een erkenning aanvragen bij de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid.

Als particulier mag u ook landbouwhuisdieren houden. De dieren moeten geregistreerd zijn en u moet over de nodige vergunningen (opent in nieuw venster) beschikken.

Sinds 1 oktober 2019 mag u als particulier alleen reptielen houden die op de 'positieve lijst reptielen (opent in nieuw venster)' staan. Had u al voor 1 oktober een reptiel dat niet op deze lijst staat, dan moet u dit bewijzen (opent in nieuw venster) of een verklaring op erewoord (opent in nieuw venster) geven. Als u na 1 oktober een reptiel wilt houden dat niet op de lijst staat, moet u daarvoor een erkenning aanvragen (opent in nieuw venster) bij de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid.

Er bestaat nog geen beperkende lijst voor andere soorten dan zoogdieren.

Waar kan ik een dier adopteren of kopen?

U kunt een dier:

De verkoop van honden en katten op de openbare weg, markten, beurzen en tentoonstellingen is verboden.

Pas op als u een dier via het internet koopt. Koop geen dier zonder dat u het gezien hebt of als de verkoper geen erkenningsnummer heeft. Op huisdierinfo.be staat waar u op moet letten als u een dier koopt via het internet (opent in nieuw venster).

Honden moeten worden geïdentificeerd (met chip) en geregistreerd in een centrale databank.
Ook katten moeten worden geïdentificeerd (met chip) en geregistreerd.

Verplichtingen voor hond of kat

Elke hond of kat moet bij aankoop of adoptie een chip hebben en geregistreerd worden. De registratie is verplicht vóór verkoop of weggeven.

Ingrepen en amputaties bij gezelschapsdieren

Ingrepen op gewervelde dieren met de verwijdering of beschadiging van gevoelige lichaamsdelen als gevolg, zijn verboden. Slechts in heel bepaalde gevallen zijn uitzonderingen mogelijk. Bij pijnlijke ingrepen moet altijd verdoving worden toegepast. Dieren die een verboden ingreep hebben ondergaan mogen niet verhandeld worden, tenzij de ingreep plaatsvond vóór die verboden werd.

Veelgestelde vragen