Vóór u een huisdier koopt, is het belangrijk na te denken of u goed voor het dier zult kunnen zorgen. Op huisdierinfo.be staan de 7 vragen die u zich eerst moet stellen. U vindt er ook interessante huisdierwijzers voor onder andere hondenkattencavia'svissenvogels.

Welk dier kopen?

Als particulier mag u alleen zoogdieren houden die op de ‘positieve lijst’ staan.
Een particulier die een zoogdiersoort wil houden die niet op die ‘positieve lijst’ staat, moet daarvoor een erkenning aanvragen bij de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid.

Als particulier mag u ook landbouwhuisdieren houden. De dieren moeten geregistreerd zijn en u moet over de nodige vergunningen beschikken.

Er bestaat nog geen beperkende lijst voor andere soorten dan zoogdieren.

Waar kan ik een dier adopteren of kopen?

U kunt een dier:

De verkoop van honden en katten op de openbare weg, markten, beurzen en tentoonstellingen is verboden.

Pas op als u een dier via het internet koopt. Koop geen dier zonder dat u het gezien hebt of als de verkoper geen erkenningsnummer heeft. Op huisdierinfo.be staat waar u op moet letten als u een dier koopt via het internet.

Identificatie, registratie en castratie

Honden moeten worden geïdentificeerd (met chip) en geregistreerd in een centrale databank.
Ook katten moeten worden geïdentificeerd (met chip) en geregistreerd.

Ingrepen en amputaties bij gezelschapsdieren

Ingrepen op gewervelde dieren met de verwijdering of beschadiging van gevoelige lichaamsdelen als gevolg, zijn verboden. Slechts in heel bepaalde gevallen zijn uitzonderingen mogelijk. Bij pijnlijke ingrepen moet altijd verdoving worden toegepast. Dieren die een verboden ingreep hebben ondergaan mogen niet verhandeld worden, tenzij de ingreep plaatsvond vóór die verboden werd.

Veelgestelde vragen