Uitfasering van stookolieketels

 • Vanaf 1 januari 2022 zal het in bestaande gebouwen (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) niet meer toegelaten zijn om nog een stookolieketel te plaatsen als in uw straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Als u in 2021 nog snel een stookolieketel bestelt, loopt u het risico dat de installateur die ketel pas in 2022 kan plaatsen, wat tot een boete kan leiden. Denk dus eerder aan een alternatief. Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven wel mogelijk.
 • In nieuwbouwgebouwen of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) met bouwvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022 zal mag men geen stookolieketels meer mogen plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Op Energiesparen.be vindt u meer informatie over

Ecodesign-eisen voor verwarmingstoestellen

Vervanging van oude verwarmingsketels is niet verplicht. Zolang uw cv-ketel niet defect is, mag uw oude cv-ketel in gebruik blijven, op voorwaarde dat uw installatie in Vlaanderen ook voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Vanaf 1 januari 2022 mag u geen stookolieketel meer plaatsen als een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is in uw straat. Als u in 2021 nog snel een stookolieketel bestelt, loopt u het risico dat de installateur die ketel pas in 2022 kan plaatsen, wat tot een boete kan leiden. Denk dus eerder aan een alternatief.
Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven mogelijk. Meer info hierover: Verbod op het plaatsen en vervangen van stookolieketels (op Energiesparen.be) ((opent in nieuw venster)).

Als een oud verwarmingstoestel nog wel mag vervangen worden, dan moet het nieuwe toestel voldoen aan de minimumvereisten ((opent in nieuw venster)).

 • Een gewone hoogrendementsverwarmingsketel zal meestal niet meer voldoen aan die minimumvereisten. Een condensatieketel zal wel voldoen aan de minimumvereisten. Men kan ook voor andere milieuvriendelijke technologieën kiezen: warmtepomp, zonneboiler, micro-WKK, ….
  ‘Beschermde afnemers’ komen in aanmerking voor de Premie van de netbeheerder voor een condensatieketel.
 • Door de strengere minimumvereisten sinds 26-9-2018, zijn er geen of nog weinig ‘B1-ketels’ te koop. Die B1-ketels worden nog regelmatig in appartementen gebruikt met gemeenschappelijke schouwen (of shuntschouwen). Als er 1 ketel op een gemeenschappelijke schouw vervangen moeten worden, wordt aangeraden om de schouw aan te passen en over te schakelen en over te schakelen op een condensatieketel (of een lagetemperatuurketel die nog aan de eisen voldoet).
  Op energiesparen.be vindt u meer details over de toepassing van de minimumeisen in appartementsgebouwen ((opent in nieuw venster)). Bijvoorbeeld: Wat in geval van een gemeenschappelijke schoorsteen of rookgasafvoerkanaal? Moeten alle eigenaars tegelijk overschakelen op een condensatieketel?

Energielabel

Nieuwe verwarmingstoestellen hebben ook een energielabel ((opent in nieuw venster)):

 • Het productlabel ((opent in nieuw venster)) loopt van 'A++' tot 'G'. Ketels en combiketels op gas of stookolie moeten een energie-efficiëntie hebben van minstens 86%, wat overeenkomt met een B-label. A++-toestellen hebben het hoogste rendement.
 • Het pakketlabel ((opent in nieuw venster))wordt gebruikt als meerdere producten worden gecombineerd, bijv.
  • een condensatieketel in combinatie met een temperatuurregelaar
  • of een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler.