Gedaan met laden. U bevindt zich op: Maatregelen van de overheid naar aanleiding van de hoge energieprijzen

Maatregelen van de overheid naar aanleiding van de hoge energieprijzen

De energieprijzen waren in de winter van 2022-2023 heel hoog. Welke maatregelen hebben de verschillende overheden genomen?

Maatregelen van de Vlaamse regering

De Vlaamse regering nam meerdere maatregelen naar aanleiding van de hoge energiefacturen, onder meer de onderstaande.

Maatregelen voor bedrijven

Maatregelen van de federale regering

De federale regering nam reeds onderstaande maatregelen naar aanleiding van de hoge energiefacturen.

  • Tijdelijk recht op het sociaal tarief (voor gas en/of elektriciteit) voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen tot 30 juni 2023. Dit tijdelijk recht is dus stopgezet sinds 1 juli 2023. Energieleveranciers moeten aan de doelgroep ter vervanging wel het goedkoopste tarief aanbieden. Meer informatie over dit tijdelijk recht, zie: Sociaal tarief voor energie voor personen met een verhoogde tegemoetkoming (FOD Economie)(opent in nieuw venster).
    De federale regering kondigde ook aan dat op termijn het systeem van het sociaal tarief hervormd wordt. Meer info volgt.
  • Basispakket voor gas
    Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd heeft na 1 oktober 2021) krijgt een korting op de gasfactuur

    • voor november en december 2022 van 135 euro per maand (als aan de voorwaarden voldaan was op 30-9-2022).

    • voor januari, februari en maart 2023 van 135 euro per maand (als aan de voorwaarden voldaan was op 31-12-2022). Die bedragen worden afgetrokken van de voorschot- of afrekeningsfacturen of worden direct op een bankrekening gestort. Werd dit tweede basispakket niet automatisch in mindering gebracht of niet op uw rekening gestort uiterlijk op 18 april 2023? Dan kunt u tot en met 31 juli 2023 dit basispakket online, met e-mail of via de post aanvragen.
    • Het basispakket geldt niet voor wie al recht heeft op een sociaal tarief.
    • Voor meer info, zie: Basispakket voor gas (FOD Economie)(opent in nieuw venster).
  • Basispakket voor elektriciteit
    Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd heeft na 1 oktober 2021) krijgt een korting op de elektriciteitsfactuur
    • voor november en december 2022 van 61 euro per maand (als aan de voorwaarden voldaan was op 30-9-2022).
    • voor januari, februari en maart 2023 van 61 euro per maand (als aan de voorwaarden voldaan was op 31-12-2022). Die bedragen worden afgetrokken van de voorschot- of afrekeningsfacturen of worden direct op een bankrekening gestort. Werd dit tweede basispakket niet automatisch in mindering gebracht of niet op uw rekening gestort uiterlijk op 18 april 2023? Dan kunt u tot en met 31 juli 2023 dit basispakket online, met e-mail of via de post aanvragen.
    • Het basispakket geldt niet voor wie al recht heeft op een sociaal tarief.

    • Voor meer info, zie: Basispakket voor elektriciteit (FOD Economie)(opent in nieuw venster).

  • Premie van 250 euro voor wie de hoofdwoning met pellets in bulk verwarmt (FOD Economie)(opent in nieuw venster). De premie kon online of op papier aangevraagd worden tot en met 30 april 2023.

  • Eenmalige ‘stookoliecheque’ van 300 euro (per adres) voor gebruikers van stookolie (mazout) en propaan in bulk. Die kon online of op papier aangevraagd worden tot en met 30 april 2023.
    Meer info: Toekenning van een toelage voor gezinnen die met huisbrandolie of propaan in bulk verwarmen (FOD Economie)(opent in nieuw venster).

  • Iedereen die recht had op het sociaal tarief kreeg automatisch een eenmalig forfait van 80 euro (‘winterkorting’). Meer informatie: Eenmalig forfait van 80 euro voor personen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit (FOD Economie)(opent in nieuw venster).

  • ‘Federale verwarmingspremie van 100 euro’ per elektriciteitsaansluiting. Deze premie werd bij de aankondiging ook ‘energiecheque’ genoemd. Die federale verwarmingspremie werd automatisch verrekend in uw energiefactuur of op uw bankrekening gestort. Meer informatie: Verwarmingspremie van 100 euro (FOD Economie)(opent in nieuw venster).

Voor meer info over bovenstaande federale maatregelen kunt u terecht bij het contactcenter van de FOD Economie.

Stijgende energiekost

De energiefactuur bestaat uit 3 grote delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De prijsstijgingen beïnvloeden enkel het deel ‘energiekost’ rechtstreeks.

Veranderen van energiecontract of energieleverancier?

  • Hebt u een vast contract en loopt uw contract af? Dan vergelijkt u best het huidige aanbod aan contracten via de V-test®.
  • Hebt u een vast contract met prijzen die laag of lager zijn dan de huidige hoge eenheidsprijzen en uw contract loopt nog niet af? Dan verandert u het best niet. Met de CREG-scan kunt u zien hoe uw huidig contract zich verhoudt tot de actuele markt.
  • Hebt u een variabel contract dat afloopt? Dan vergelijkt u best het huidige aanbod aan contracten via de V-test®.

Of u kiest voor een variabel of vast contract is een persoonlijke keuze. Vergelijk het met een lening aan een vaste of variabele rentevoet. Via de V-test van de VREG kunt u nagaan welk contract voor u interessant kan zijn.

Let wel op met de jaarlijkse vergoeding. Sommige leveranciers rekenen die administratieve kost ineens voor een volledig jaar aan, ook al bent u nog geen jaar klant. Meer weten daarover? U vindt de info in de V-test®, bij ‘Toelichting mogelijke voorwaarden’ onder de resultatentabel(len).