Felle stijging energieprijzen

De laatste maanden is er op de groothandelsmarkten een felle stijging van de prijzen voor elektriciteit en aardgas. Energieleveranciers rekenen die hogere prijzen door aan wie een variabel energiecontract heeft of een nieuw energiecontract afsluit. De hogere prijzen zijn er niet enkel in België en Vlaanderen, maar in heel Europa.

Maatregelen van de federale regering

De federale regering onderstaande maatregelen genomen naar aanleiding van de hoge energiefacturen. De maatregelen, die eerst geldig waren tot 30-9-2022, werden verlengd tot eind 2022.

 • Er geldt een verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6% van 1 maart tot 31 december 2022. Dit is te zien op de voorschotfacturen sinds april. De verlaging voor de maand maart 2022 wordt verrekend op de jaarlijkse verbruiksfactuur.
  Er geldt een verlaging van de btw op aardgas van 21% naar 6% van 1 april 2022 tot 31 december 2022.
  De btw-verlaging voor gas komt er vanaf 1 juli 2022 ook voor appartementsgebouwen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere gebouwen en plaatsen met collectieve verwarmingsinstallaties.
 • Verlenging tot 31 december 2022 van het tijdelijk recht op sociaal tarief (voor gas en/of elektriciteit) voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen.
  Eerder was al beslist dat iedereen die recht heeft op het sociaal tarief automatisch een eenmalig forfait van 80 euro (‘winterkorting’) krijgt. Meer informatie bij de Federale overheidsdienst (FOD) Economie: Eenmalig forfait van 80 euro voor personen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit ((opent in nieuw venster)).
 • Er komt een ‘federale verwarmingspremie van 100 euro’ per elektriciteitsaansluiting. Deze premie werd bij de aankondiging ook ‘energiecheque’ genoemd. De federale verwarmingspremie zal automatisch verrekend worden in uw energiefactuur. Meer informatie bij de Federale overheidsdienst (FOD) Economie: Verwarmingspremie van 100 euro ((opent in nieuw venster)).

 • Er komt een eenmalige ‘stookoliecheque’ van 225 euro (per adres) voor gebruikers van stookolie (mazout), propaan en butaan. Eerst zou deze ‘stookoliecheque’ 200 euro bedragen, maar het bedrag is dus verhoogd tot 225 euro. Er komt een online aanvraagformulier, maar het zal ook mogelijk zijn om de premie op papier aan te vragen. Zie ‘De mazoutcheque van 225 euro: wat weten we nu al?’ op Informazout.be ((opent in nieuw venster)).

Voor meer info over deze federale maatregelen kunt u terecht bij het contactcenter van de FOD Economie.

Stijgende energiekost

De energiefactuur bestaat uit 3 grote delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De prijsstijgingen beïnvloeden enkel het deel ‘energiekost’ rechtstreeks. In augustus 2021 is het deel ‘energiekost’ in Vlaanderen ruim 40% van de elektriciteitsfactuur. Voor aardgas is dat ongeveer 60% van de aardgasfactuur.

Veranderen van energiecontract of energieleverancier?

 • Hebt u een vast contract en loopt uw contract af? Dan vergelijkt u best het huidige aanbod aan contracten via de V-test®.
 • Hebt u een vast contract met prijzen die laag of lager zijn dan de huidige hoge eenheidsprijzen en uw contract loopt nog niet af? Dan verandert u het best niet.
 • Hebt u een variabel contract dat afloopt? Dan vergelijkt u best het huidige aanbod aan contracten via de V-test®.

Of u kiest voor een variabel of vast contract is een persoonlijke keuze. Vergelijk het met een lening aan een vaste of variabele rentevoet. Via de V-test van de VREG kunt u nagaan welk contract voor u interessant kan zijn.

Let wel op met de jaarlijkse vergoeding. Sommige leveranciers rekenen die administratieve kost ineens voor een volledig jaar aan, ook al bent u nog geen jaar klant. Meer weten daarover? U vindt de info in de V-test®, bij ‘Toelichting mogelijke voorwaarden’ onder de resultatentabel(len).

Veelgestelde vragen