Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energieleverancier Watz kan geen energie meer leveren

Energieleverancier Watz kan geen energie meer leveren

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen heeft in zijn vonnis van 14 april 2022 leverancier Watz failliet verklaard. De rechtbank verklaart een onderneming failliet als deze onderneming schulden heeft en niet meer in staat is deze te betalen. De curator van het faillissement van Watz is meester Sylvia Lagrou.

Fluvius beëindigde op 21 december 2021 de toegang van Watz tot het distributienet. Fluvius deed dat na toestemming van de VREG. Watz kon als gevolg van de hoge energieprijzen niet meer voldoen aan zijn contractuele verplichtingen tegenover Fluvius.
Watz kan daardoor vanaf 21 december 2021 geen elektriciteit en aardgas meer leveren aan zijn klanten in Vlaanderen.

Watz kon niet meer voldoen aan zijn contractuele verplichtingen tegenover netbeheerder Fluvius. Na een uitgebreide procedure en bemiddelingspoging door de VREG hebben de distributienetbeheerders gevraagd de toegang tot het net te beëindigen. De VREG heeft die toestemming gegeven op 20-12-2021.

Geen enkele klant van Watz valt meteen zonder elektriciteit of aardgas. Er wordt niemand afgesloten van de levering van elektriciteit of aardgas.

Gevolgen voor de klanten van Watz

 • Fluvius wordt tijdelijk uw noodleverancier

  • Fluvius treedt tijdelijk op als noodleverancier voor elektriciteit en aardgas. Dat is zo bepaald in de Vlaamse wetgeving. Op de datum dat een leverancier stopt met leveren, neemt Fluvius alle klanten over die op die dag nog geen nieuw contract sloten met een andere elektriciteits- en/of aardgasleverancier.
  • De prijs die u aan Fluvius betaalt voor die noodlevering, is hoger dan het huidige aanbod op de markt.
  • U moet dus een nieuw contract afsluiten met een andere elektriciteits-/aardgasleverancier. Zie hieronder.
   Sluit u geen nieuw contract af met een nieuwe leverancier? Dan kunt u op termijn zonder elektriciteit of aardgas vallen. Fluvius treedt maximaal 60 dagen op als noodleverancier voor niet-huishoudelijke afnemers. Voor huishoudelijke afnemers is dat maximaal 1 jaar. Dat is zo bepaald in de Vlaamse wetgeving. De Vlaamse regering kan die maximale periode ook beperken. Huishoudelijke afnemers kunnen tijdens de winterperiode (1 december tot 1 maart) niet afgesloten worden. Voor niet-huishoudelijke afnemers geldt deze beschermingsmaatregel niet.
 • Sluit een nieuw contract af met een andere elektriciteits-/aardgasleverancier

  • U moet een nieuw contract afsluiten met een andere elektriciteits-/aardgasleverancier. Dat doet u best zo snel mogelijk. De prijs die u bij Fluvius in zijn rol als noodleverancier betaalt, is hoger dan het huidige aanbod op de markt.
  • Doe daarom de V-test®. De V-test® vergelijkt objectief alle huidige aangeboden contracten voor elektriciteit en aardgas van alle energieleveranciers op de Vlaamse markt. Op basis van uw jaarlijks verbruik kunt u snel en eenvoudig berekenen hoeveel u het komende jaar zou betalen als u vandaag een energiecontract afsluit. Vermeld aan uw nieuwe leverancier altijd duidelijk welk specifiek contract u wil. U vindt de contractnaam in de tweede kolom van de resultatentabel van de V-test®.
  • Sloot u vóór 21 januari 2022 een nieuw contract af? Dan kon uw nieuwe leverancier dat contract laten ingaan vanaf 21 december 2021. In dat geval ontvangt u geen factuur van Fluvius, enkel van uw nieuwe leverancier.
  • De kans is groot dat de prijs van uw nieuw contract hoger is dan wat u gewoon was. Dat komt omdat de energieprijzen op dit moment veel hoger zijn dan een aantal maanden geleden.

Wat met voorschotten, facturen, contract, ... van WATZ?

Fluvius als noodleverancier

Op zoek naar nieuwe leverancier

Veelgestelde vragen