Gedaan met laden. U bevindt zich op: Woningpas als bron voor het referentiejaar bouw Referentiejaar bouw

Woningpas als bron voor het referentiejaar bouw

De Woningpas bundelt informatie van een woning op één centrale plaats. Voor het ontsluiten van deze data baseert de Woningpas zich onder meer op gegevens van het kadaster en het vergunningenregister van de gemeente.

Het kadaster en het vergunningenregister van de gemeente worden aanvaard als bron voor bewijsstukken bij de opmaak van een EPC. 

Gegevens die mogen overgenomen worden uit de Woningpas

  • Stap 1

    De datum van de aanvraag mag worden gebruikt voor het referentiejaar bouw of renovatie op voorwaarde dat de titel van de aanvraag voldoende informatie geeft over de uitgevoerde werken.

    Voorbeelden:

    • ‘Bouwen van een eengezinswoning’ → referentiejaar bouw van de woning
    • ‘Isoleren van de voorgevel van een woning’ → referentiejaar renovatie van de voorgevel
    • ‘Verbouwen van een eengezinswoning’ → op basis van de titel kan niet worden afgeleid welke werken werden uitgevoerd. De datum van de aanvraag mag niet worden gebruikt.
    Datum aanvraag bouwvergunning
  • Stap 2

    Het bouwjaar mag gebruikt worden voor het referentiejaar bouw mits het wordt verrekend naar het jaar van de stedenbouwkundige aanvraag.

    Referentiejaar bouw = bouwjaar uit de Woningpas – 2 jaar.

    Bouwjaar

Gegevens die niet mogen overgenomen worden uit de Woningpas

  • Het verbouwjaar of het jaar van de laatste renovatie mag niet uit de Woningpas worden gebruikt, omdat het niet duidelijk is welke werken werden uitgevoerd.
  • Het is niet toegelaten om de gemiddelde U-waarden uit de Woningpas over te nemen.

Goed om weten

  • Uit de Woningpas kan het recentste EPC of de EPB-aangifte (transmissieformulier) worden gedownload als bewijsstuk. Bij het overnemen van gegevens uit een EPC of EPB-aangifte blijft de energiedeskundige verantwoordelijk voor de invoergegevens en is deze verplicht om na te kijken of door aanpassingen aan het gebouw, het inspectieprotocol en de certificatiesoftware geen verkeerde invoergegevens worden overgenomen.
  • De eigenaar van het gebouw of de gebouweenheid kan u tijdelijk toegang geven tot de documenten en gegevens die beschikbaar zijn in de Woningpas. De eigenaar kan u ook schermadrukken van deze informatie bezorgen. De energiedeskundige houdt deze bewijsstukken bij in het projectdossier.
  • De Woningpas is vooral beschikbaar voor ééngezinswoningen en recente appartementen. Bij oudere appartementen ontbreekt vaak informatie, omdat de data van het kadaster en het gebouwenregister niet kan worden gekoppeld.